Tenzije u Perzijskom zaljevu rasle su godinama

Gdje je 'puklo' u odnosu s Katarom: Postoje dva razloga, ali ovo je ključni trenutak

Front 06.06.17, 11:27h

Gdje je 'puklo' u odnosu s Katarom: Postoje dva razloga, ali ovo je ključni trenutak
The Financial Times također izvještava da su zaljevski saveznici pobjesnili zbog toga što je Katar platio milijardu dolara otkupnine ekstremistima i iranskim sigurnosnim zvaničnicima nakon što su katarski državljani oteti u Iraku i Siriji

 

Iako je prekidanje diplomatskih odnosa nekih zemalja s Katarom bilo iznenadno, ono ipak nije došlo niotkuda.

 

Tenzije su rasle godinama, pogotovo u nekoliko posljednjih sedmica, piše BBC.

 

Generalno, dva su ključna faktora dovela do odluke o prekidanju odnosa: veze Katara s ekstremističkim grupama, te s Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije.

 

Navodno su bogatiji pojedinci u Kataru davali donacije, a vlada je davala novac i oružje ekstremističkim grupama u Siriji.

 

The Financial Times također izvještava da su zaljevski saveznici pobjesnili zbog toga što je Katar platio milijardu dolara otkupnine ekstremistima i iranskim sigurnosnim zvaničnicima nakon što su katarski državljani oteti u Iraku i Siriji.

 

Analitičari smatraju da je ključan i trenutak ovog diplomatskog povlačenja, koje se dogodilo samo dvije sedmice nakon posjete Donalda Trumpa, koji je u Saudijskoj Arabiji održao govor u kojem krivi Iran za nestabilnost na Bliskom istoku i od muslimanskih zemalja traži da preuzmu vodstvo u borbi protiv radikalizacije. Vjeruje se da je ovaj govor ohrabrio zaljevske saveznike da se okrenu protiv Katara.

 

U istoj sedmici u kojoj je Trump održao ovaj govor, Egipat, Saudijska Arabija, Bahrein i UAE su blokirale stranice katarskih medija, uključujući Al Jazeeru.

 

U katarskim državnim medijima su se pojavili komentari u kojima katarski emir, Šeik Tamim bin Hamad al-Thani navodno kritizira Saudijsku Arabiju, a koje je vlada u Dohi odbacila kao lažne, kazavši da je izvještaj "sramotan hakerski zločin".


Zvaničnici Katara, koji bi trebao biti domaćin svjestkog prvenstva u fudbalu 2022. godine, su kazali da ova odluka ne bi trebala "negativno utjecati na normalan život državljana i stanovnika".

 

Iran, Turska i SAD su pozvale sve strane da sporazumno riješe nesuglasice, dok su zvaničnici Kuvajta ponudili da ta zemlja bude posrednik u pregovorima.

 

Sudansko ministarstvo vanjskih poslova je također pozvalo na dijalog i saopćilo da je ta zemlja "potpuno spremna da poduzme sve napore u postizanju smirivanja i pomirenja koje će pomoći u ostvarivanju interesa ljudi u regionu".

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI