Ismir Jusko boravio u Kini

Kineske kompanije će graditi Koridor 5-c?

Hronika 03.06.17, 15:40h

Kineske kompanije će graditi Koridor 5-c?
Ulaganja u gradnju infrastrukture u Bosni i Hercegovini višestruko će utjecati na razvoj privrede, što će donijeti veću zaposlenost, uštedu vremena, ali i unapređenje razvoja infrastrukture cestovnog saobraćaja te istodobno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša

 

Tokom 8. Međunarodnog infrastrukturnog investicijskog i građevinskog foruma, održanog 1. i 2. juna u Kini, kineske kompanije za investicije i gradnju infrastrukturnih objekata izrazile su spremnost za aktivno učešće u gradnji cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, prije svega u gradnji preostalih dionica Koridora 5-c.

 

Također su izrazili spremnost za gradnju Koridora 5-c po dosadašnjem modelu, kao i mogućnosti gradnje putem koncesionog modela i javno-privatnog partnerstva.

 

Dvodnevnoj konferenciji u Kini je uime Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine sudjelovao ministar Ismir Jusko, saopćeno je iz tog ministarstva.

 

Konferencija je okupila oko 60 ministara prometa i komunikacija, mnogobrojne međunarodne stručnjake iz oblasti prometa i investicija, izaslanike nacionalnih banaka, predstavnike Svjetske banke, Kineske razvoje banke, Azijske razvojne banke, Islamske banke za razvoj, kao i najvećih svjetskih kompanija uključenih u građenje i održavanje infrastrukture.

 

 Konferencija je bila prilika za otvaranje tema o novim inicijativama kojima bi se unaprijedio dalji razvoj cestovne infrastrukture u svijetu te olakšao prijelaz na učinkovit, siguran i održiv sistem mobilnosti.


 
 Aktivnu ulogu na konferenciji imao je ministar Ismir Jusko koji je pored ostalog prezentirao infrastrukturni potencijal što ga nudi geoprometni položaj Bosne i Hercegovine, prvenstveno kad je riječ o gradnji Koridora 5-c.

 

 Ulaganja u gradnju infrastrukture u Bosni i Hercegovini višestruko će utjecati na razvoj privrede, što će donijeti veću zaposlenost, uštedu vremena, ali i unapređenje razvoja infrastrukture cestovnog saobraćaja te istodobno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova i očuvanju okoliša. Ministar Jusko naglasio je dominantno angažovanje domaće operative kad je riječ o gradnji infrastrukture u BiH bez obzira na to koja strana kompanija pobijedi na tenderu.


 
Kako je tokom konferencije izraženo veliko interesovanje većeg broja kompanija za investiranje i gradnju  cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, na poziv organizatora je ministar Jusko učestvovao na završnoj pres-konferenciji.

 

Odgovarao je na pitanja vezana za projekte cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, kao i drugih investicija koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, prije svega od kineskih kompanija te o značaju angažovanja domaće operative prilikom izvođenja radova.


 
Učesnici dvodnevne konferencije, među njima i međunarodni financijski stručnjaci, investitori i izaslanici nacionalnih promotivnih banaka, imali su priliku upoznati se i s novim inicijativama za prijevoz, kao što je program podrške za čistiju i održivu mobilnost.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI