O čemu su razgovarali?

Susret u Sankt Peterburgu: Sastali se Dodik i Putin

Front 02.06.17, 19:23h

Susret u Sankt Peterburgu: Sastali se Dodik i Putin
Privredna saradnja sa ruskim partnerima, među kojima su Zarubežnjeft i gubernija Sankt Peterburg, bile su neke od glavnih tema sastanaka delegacije Republike Srpske i predstavnika Ruske Federacije na ekonomskom forumu

 

Sudeći prema fotografijama koje stižu iz Rusije, Milorad Dodik imao je zgusnut raspored. Među brojnim sastancima, svi su, ipak, očekivali samo jedan. Onaj sa Vladimirom Putinom.

 

Privredna saradnja sa ruskim partnerima, među kojima su Zarubežnjeft i gubernija Sankt Peterburg, bile su neke od glavnih tema sastanaka delegacije Republike Srpske i predstavnika Ruske Federacije na ekonomskom forumu.


Na marginama samita predsjednik Milorad Dodik sastao se i sa ruskim šefom države. Sa Vladimirom Putinom neizbježne su bile političke teme, a Dodik kaže da je Rusija uvijek štitila interese Republike Srpske, naročito pred Savjetom bezbjednosti UN.


“Republika Srpska zadržava pažnju važnih ljudi u Rusiji. Republika koja je okružena sa dosta problema, vezano za svoj politički status, u samoj BiH i u poimanju drugih, prije svega sa Zapada, veoma je važno da ovdje bude na pravi način predstavljena”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.


A Putin je odlučio da iskoristi medijsku pažnju. Vojnom komandom “Voljno!” otvorio je današnju diskusiju. Počeo je politikom, i upozorenjem da se NATO opasno približava ruskoj granici. Ubrzo je u opuštenijem tonu skrenuo priču na ekonomsku saradnju, a zapadnim zemljama poručio da odustanu od antiruske histerije.


“Ruska privreda raste, a to su uočili i investitori. Pred nama su sistemski dugoročni izazovi, čije posljedice je za sada teško procijeniti i prognozirati. Nemamo pravo da gubimo vrijeme na nesuglasice i geopolitičke igre”, rekao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije.

 

(Atvbl.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI