predstavlja djelo 'treći raj u sarajevu'

Veliki italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto stigao u Sarajevo

Kultura 01.06.17, 18:14h

Veliki italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto stigao u Sarajevo
Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ga je Enver Hadžiomerspahić, direktor Ars Aevija, piše Coolstyle

 

Slavni italijanski umjetnik Michelangelo Pistoletto, protagonista pokreta "Arte Povera / Siromašna umjetnost šezdesetih godina" stigao je u Sarajevo.


Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ga je Enver Hadžiomerspahić, direktor Ars Aevija, piše Coolstyle

 

Na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, umjetnik će  sutra predstaviti djelo "Treći raj u Sarajevu".

 

Maestrovo javno predavanje bit će održano u Amfiteatru Doma mladih / Art Depou Ars Aevi u 12 sati. Kustosica događaja je Manuela Gandini, kritičarka savremene umjetnosti.

 

Inicijativa se uvrštava u niz manifestacija u brojnim zemljama planete Zemlje i predstavljaju ideju jedinstva između artificijalnog svijeta i onog prirodnog s ciljem harmoniziranja oprečnosti.

 

U prisustvu maestra Pistoletta, uslijedit će performance sa studentima iz Tuzle, Banja Luke, Mostara i Sarajeva u 14 sati na platou KSC-a Skenderija.

 

Ovo je treći put da Pistoletto posjećuje Sarajevo. Bio je prvi internacionalni umjetnik koji je poklonio svoje djelo za Kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi, pokrećući tako njenu međunarodnu promociju.

 

U Umjetničkoj galeriji BiH Pistoletto je 2001. bio prvi umjetnik Kolekcije Ars Aevi koji je realizirao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu.

 

Bit će također prvi umjetnik Ars Aevija koji će pokrenuti novu, treću razvojnu fazu Kolekcije koja predviđa uvrštavanje monumentalnih djela u urbane strukture i javne površine grada.

 

Djelo koje je maestro izabrao u ovu svrhu je Luogo di Raccoglimento Multiconfessionale e laico (Mjesto multikonfesionalnog i laičkog susreta).

 

Također, slavnog umjetnika je ugostio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

(Foto: V. Hasanbegović, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI