Detalji brutalnog ubistva banjalučkog fotografa

Kristina Jovković tvrdi: Ne sjećam se ničega, prije ubistva popila sam rakiju i trodone

Hronika 30.05.17, 09:08h

Kristina Jovković tvrdi: Ne sjećam se ničega, prije ubistva popila sam rakiju i trodone
Kristina Jovković optužena je da je u novembru prošle godine s 11 uboda nožem usmrtila bivšeg momka Aleksandra Mujčinovića

 

Kristina Jovković (32) iz Banja Luke u banjolučkom Okružnom sudu izjavila je da se ne sjeća kako je izbola i usmrtila bivšeg momka Aleksandra Mujčinovića Akija (44), ali tvrdi da se on prije zločina popeo na nju dok je spavala.

 

– Tu noć prije toga pila sam zajedno rakiju i trodone i od te kombinacije čovjek zna da bude izvan sebe. Legla sam da spavam i u jednom trenutku se probudila, a Aki je bio na meni i rekao da mi je izvadio tampon. Tu smo se pogurali i pali. Više se ne sjećam, sve mi je mutno, rekla je Jovkovićeva i dodala da se šokirala kada su joj nakon hapšenja rekli da ga je ubola 11 puta.

 

Istakla je da nije željela da se izvuče od odgovornosti, već je tijelo sklonila zbog psa koji je bio u kući. Ona tvrdi da ju je Mujčinović ponekad maltretirao, pa čak i davio, ali i da je bio i divan prema njoj.

 

– Nabavljao mi je trodone i davao i drogu,  LSD tablete. Bila sam ovisna od njega. Često se samozadovoljavao u kući i tražio da mu se pridružim. Nisam htjela, a onda je dolazilo do svađa. On je koristio LSD i alkohol. On je u nekim trenucima postajao osoba od koje bi pobjegli glavom bez obzira. Bio je posesivan i opsjednut sa mnom, rekla je Jovkovićeva.

 

Dodala je da joj je Mujčinović jednom prilikom hakirao telefon, i da ju je i pratio, što joj je, kako je rekla  i priznao. Zbog toga su se kako kaže i sukobili i tada ju je udario šakom i pokušao da udavi.

 

Naglasila je da ga nije željela prijaviti policiji, jer ga je sažalijevala i jer se bojala što bi on poslije mogao da uradi. Mujčinovićevoj majci ispričala se što o njemu priča ovakve stvari.

 

Svjedočila je jučer i Kristinina majka Dragana Parezanović, koja tvrdi da su njena kćerka i Mujčinović imali dramatičan odnos i da su se često svađali.

 

– Taj momak Aki joj je davao drogu. Nije ga se mogla riješiti. Nakon što je jednom Kristina otišla od njega on je počeo zvati i mene i pitati za nju. Jednom prilikom mi je rekao da će samljeti i mene i mog sina ako odvedemo Kristinu od njega, rekla je Parezanovićeva.

 

Jovkovićevu optužnica tereti da je sa 11 uboda nožem usmrtila Mujčinovića u noći između 18. i 19. novembra prošle godine u Solunskoj ulici na broju 73, u njegovoj  kući. U optužnici stoji da je ona pokušala da sakrije zločin, pa je tako dva pokrivača od proste vune i jednu plahtu, natopljene njegovom krvlju, ubacila u dvije plastične vreće u namjeri da ih baci. Leš je pomjerila, a potom iza sebe zaključala kuću.

 

– Kada sama nije uspjela da sakrije izvršenje kaznenog djela, ona je 20. studenog prošle godine pozvala majku i priopćila joj da je ubila Mujčinovića, navedeno je u optužnici.

 

Poremećaj ličnosti

 

Vještak odbrane neuropsihijatar Bogdan Stojaković kaže da je utvrdio da je Kristina Jovković u vrijeme ubistva bila u stanju bitno smanjene uračunljivosti.

 

– Riječ je o osobi koja ima granični poremećaj ličnosti, a uz to je ovisnik o narkoticima. Prema njenim kazivanjima prije zločina je koristila zajedno i metadone i alkohol. To uz poremećaj koji već ima dovodi do suženja svijesti, da osoba ne može racionalno da misli, kazao je Stojaković. Nalazu je prigovorio Okružni javni tužitelj Dalibor Vrećo, jer kako tvrdi, nijedan liječnik koji je liječio optuženu nije našao da je ona osoba sa poremećajem ličnosti.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI