PODIJELJENE NAGRADE KANSKOG FILMSKOG FESTIVALA

Zlatnu palmu osvojio film "Kvadrat" švedskog autora Rubena Ostlunda

Kultura 28.05.17, 21:43h

Zlatnu palmu osvojio film
"Kvadrat" (Square) je pomalo uvrnuta i duhovita priča o ambicioznom direktoru muzeja koji se sprema da ostvari veliki uticaj novom izložbom, ali stvari izmiču kontroli kada PR firma osmisli planove za promociju sa dalekosežnim posledicama. Iako je dobila visoke (ne i najviše) ocene kritičara, ova satira o umjetničkom svijetu nije smatrana glavnim favoritom za Zlatnu palmu.

 

Film o kojem se do nekoliko minuta pred početak ceremonije širio trač da će osvojiti Zlatnu palmu, "120 otkucaja u minuti" (120 battements par minute)francuskog autora Robin Campillo, na kraju je dobio drugu po značaju nagradu - Gran Prix. Ova dirljiva priča o koja prati bitku između HIV-pozitivnih mladih ljudi i farmaceutskih kompanija početkom devedesetih u Parizu osvojila je i nagradu FIPRESCI, Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

 

Nicole Kidman dodeljena je specijalna nagrada 70. Kana ,a ova glumica je imala četiri filma u ovogodišnjem programu: How to Talk to Girls at Parties, The Killing of a Sacred Deer, The Beguiled Top of the Lake: China Girl".

 

Sofia Coppola nagrađena je za režiju za film "Začaran", verziju Istvudovog filma iz 1971. o vojniku sa sjevera koga neguju učenice jedne južnjačke škole u toku Građanskog rata u SAD. Kopola je odlučila da priču ispriča iz ugla ženskih likova, ali film je naišao na prilično mlak prijem kod kritičara.


Nagrada žirija pripala je filmu "Bez ljubavi" (Nelyubov) Andreja Zvjaginceva, jednom od velikih favorita kritike za neku od važnijih nagrada.


Joaquin Phoenix je proglašen i za najboljeg glumca festivala, dok je Dianne Kruger ostvarila je, prema mišljenju žirija, najbolju žensku ulogu u filmu "Niotkuda" (Aus dem nichts) Fatiha Akina, svoju prvu na maternjem, njemačkom jeziku. Ona je u filmu igrala ženu koja je u terorističkom napadu ostala bez muža i sina i kreće u osvetu.

Zlatnu kameru za najboljeg reditelja debitanta (u svim programima) osvojila je Léonor Serraille za film "Mlada žena" (Jeune Femme).


U sekciji Izvjestan pogled iranski autor Mohamad Rasulof dobio je glavnu nagradu za film "Čovek od integriteta" (Lerd / The Man of Integrity).

 

Agencije/DEPO Portal

BLIN
KOMENTARI