Saga se nastavlja

Rektor UNSA odbio zahtjev za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta

Hronika 26.05.17, 11:51h

Rektor UNSA odbio zahtjev za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta
Smjenu Almire Hadžović - Džuvo zatražilo 17 članova članova Koordinacionog odbora KCUS-a

 

Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu odbio je zahtjev Kliničkog Univerziteta u Sarajevu za smjenu Almire Hadžović - Džuvo, dekanese Medicinskog fakulteta, a koji je zatražen peticijom sa 17 potpisa članova Koordinacionog odbora KCUS-a.

 

- Iz priložene dokumentacije dostavljene od ove grupe, članova NNV Medicinskog fakulteta u Sarajevu, nisam našao osnovane činjenice za primjenu člana 120, (8) Zakona o visokom obrazovanju, stoji između ostalog u odluci rektora, te se dalje navodi: "Rektor je ovlašten suspendirati rukovodioca organizacione jedinice ukoliko ne izvršava zakonito i savjesno svoje obaveze utvrđene zakonom, statutom ili drugim općim aktima visokoškolske ustanove...".

 

rektor-dopis-medicinskom-fakultetu1

 

Podsjećamo, na inicijativu 58 članova Naučno nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nedavno je predat zahtjev za razrješenje dekanese Medicinskog fakulteta. Međutim, sa adresa na koje je poslan zahtjev nije stigao pozitivan odgovor.

 

Hadžović - Džuvo je u četvrtak za Oslobođenje izjavila da "novi zahtjev za njenu smjenu predstavlja atak na autonomiju univerziteta".

 

Prethodni zahtjev za razrješenje je predat rektoru Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifatu Škrijelju, premijeru Vlade Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, ministru za obrazovanje, nauku i mlade KS Elviru Kazazoviću i Upravnom odboru Univerziteta u Sarajevu.

 

Rektor Škrijelj je nakon toga izjavio da "ne bi izlazio u javnost vezano za taj slučaj, jer sprema akt koji će proslijediti ovih dana Medicinskom fakultetu".

 

I zaista, spremio je i Medicinskom fakultetu uputio akt kojim je odbio zahtjev za smjenu dekanese te obrazovne ustanove.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI