Dramatična ispovijest

Najmlađa supruga Osame bin Ladena otkrila njegove zadnje riječi i šta se sve dešavalo u noći kad je ubijen

Hronika 25.05.17, 10:10h

Najmlađa supruga Osame bin Ladena otkrila njegove zadnje riječi i šta se sve dešavalo u noći kad je ubijen
U dramatičnoj ispovijesti, bin Ladenova supruga otkriva kako je doživjela posljednje trenutke zloglasnog teroriste

 

Porodica Osame Bin Ladena prvi je put ispričala svoje viđenje noći kada je ubijen jedan od najozloglašenijih terorista današnjice. Amal, četvrta i najmlađa supruga nekad najtraženijeg čovjeka na svijetu ispričala je dvjema novinarkama kako je Osama gotovo odmah znao što mu se sprema.

 

U kući je te sudbonosne noći bio Osama, njegove žene Hajrija i Seham te sin Halid koji je tada imao 22 godine. Osama je spavao, ali Amal se probudila negdje oko ponoći 1. maja 2011. godine. Čula je neobičan zvuk koji je probudio i samog bin Ladena. "Amerikanci dolaze", rekao je vidno uznemireni Osama. Čuli su glasnu buku i čitava kuća im se zatresla što je natjeralo bračni par da se polako odšunja na balkon. "Noć je bila bez mjeseca i jedva smo nešto mogli vidjeti". prisjetila se Amal. Osama je zvao svog sina i Halid je zgrabio pušku koju, tvrdi Amal, nije koristio od svoje 13. godine. Čitava porodica se skrivala na gornjem spratu kuće, a kad su američki specijalci eksplozivom probili vrata, Osama je počeo govoriti da žele samo njega i da su ostali potpuno sigurni.

 

Amal tvrdi da je među napadačima bio i jedan Amerikanac koji je govorio arapski i znao je kako Halid izgleda. Kad ga je zvao po imenu, Halid je provirio s balkona i specijalac ga je ubio. Osamine kćeri Sumeja i Merjem pokušale su napasti specijalce, ali su ih oni ubrzo svladali i bacili uza zid. Robert O'Neill, čovjek koji je ubio Osamu, brzo je protrčao kraj njih i ušao u sobu gdje su se skrivali Amal i Osama. Ona ga je pokušala napasti i neko ju je pogodio u nogu dok su specijalci ulazili u sobu. O'Neill je ubio bin Ladena. "Bio je viši i mršaviji nego što sam očekivao, brada mu je bila kraća, a bio je sjeđi", opisao je.


Jedna od bin Ladenovih supruga stajala je ispred njega, vjerovatno kako bi ga zaštitila svojim tijelom. No, O'Neill nije oklijevao. Uperio je pušku preko njenog ramena i dvaput povukao okidač.

 

"Bin Ladenova glava se raskolila i on je pao. Ispalio sam mu potom još jedan metak, za svaki slučaj", napisao je on u svojoj knjizi. On je prvi put javno objavio da je baš on ubio al Kaidinog vođu 2014. godine. Vlada to tada nije niti potvrdila niti je opovrgnula, ali je zapovjedništvo objavilo saopćenje u kojem kritizira kršenje SEAL-ovog pravila koje kaže da se niko ne samopromovira. Sestre Merjem i Sumeju su specijalci doveli u sobu kako bi identificirali mrtvo tijelo ubijenog Osame. Merjem je prvo dala lažno ime, ali Sumeja ju je upozorila da treba reći istinu. "Moj otac. Osama bin Laden", na kraju je priznala Merjem. Specijalci su zatim odvukli Osamino mrtvo tijelo i strpali ga u jedan od helikoptera. Nekoliko minuta kasnije je čula uzvike susjeda koji su pokušavali otkriti je li iko preživio američki napad.

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI