smrtnosna igrica stigla u bih

Policija KS apelira na roditelje i prosvjetne radnike zbog igrice 'Plavi kit': Pojačajte nadzor nad djecom!

Hronika 25.05.17, 08:25h

Policija KS apelira na roditelje i prosvjetne radnike zbog igrice 'Plavi kit': Pojačajte nadzor nad djecom!
Iz tog MUP-a apeliraju roditeljima, starateljima, prosvjetnim radnicima i drugima koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima kod korišćenja društvenih mreža kako ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih "igrica"

 

U posljednje vrijeme, prema dostupnim informacijama, internet igrica "Blue Whale" započeta u Ruskoj Federaciji dospjela je u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Kanton Sarajevo. Njen sadržaj je koncipiran na različitim izazovima koji uključuju i akte samopovređivanja, a posljednji stadij zahtijeva od osobe koja igra igricu da izvrši samoubistvo, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

 

Iz tog MUP-a apeliraju roditeljima, starateljima, prosvjetnim radnicima i drugima koji su u mogućnosti da pojačaju nadzor nad djecom i mladima kod korišćenja društvenih mreža kako ne bi bili žrtve ove i sličnih opasnih "igrica".

 

Igrica "Blue Whale" ("Plavi kit") širi se putem poziva upućenih potencijalnim osobama, najčešće predpubertetske i pubertetske dobi. Društvene mreže - internet, prvenstveno Facebook se ne dozvoljavaju koristiti osobama mlađim od 18 godina.

 

- Ipak, svjedoci smo da znatan broj djece i mladih posjeduju profile na društvenim mrežama, otvaraju ih dajući netačne podatke o svojoj starosti. Činjenica je da većina njihovih roditelja i staratelja "prećutno odobravaju" takvo ponašanje, odnosno prihvataju to da djeca imaju svoje "profile", pri tome ne obraćajući potrebnu pažnju o načinu, sadržaju i vremenu spomenute komunikacije - citat je iz saopćenja.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo će u saradnji s drugim policijskim agencijama, nadležnim tužilštvima i sudovima poduzeti sve u okviru svojih nadležnosti kako bi zaštitili djecu i mlade od opasnosti koje im prijete na društvenim mrežama, navedeno je također. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI