Potpisan još jedan sporazum

Ispunjena i posljednja obaveza za skidanje BiH sa sive liste Moneyvala

Biznis Klub 24.05.17, 15:01h

Ispunjena i posljednja obaveza za skidanje BiH sa sive liste Moneyvala
Ministar Grubeša je pozdravio dobru volju i spremnost RS-a za sprečavanje pranja novca i zajednički rad dva ministarstva na tom planu, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH

 

Ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministrica pravde i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić potpisali su danas Sporazum o tehničkoj suradnji na uspostavljanju sustava razmjene podataka koji se upisuju u registre udruga i zaklada.

 

Radi se o ispunjavanju i posljednje obveze za skidanje Bosne i Hercegovine sa sive liste Moneyvala koja se odnosi na udruge i zaklade.

 

Delegacija BiH će u ponedjeljak, 29. maja, sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom na čelu na sjednici FATF-a podnijeti izvješće o provođenju preporuka pa će u ovom segmentu BiH dobiti pozitivnu ocjenu FATF-a.

 

Naime, ustroj BiH omogućava da se pojedine udruge i zaklade upisuju u 18 registara udruga i zaklada u BiH pod istim imenom čime je bilo otežano vršenje zakonitog nadzora nad njihovim djelovanjem, a s druge strane su omogućene razne zlouporabe.

 

Sve to ostavljalo je negativne posljedice na zakonito djelovanje udruga i zaklada posebno kada je riječ o dodijeli i uporabi proračunskih i donatorskih sredstava kojima se  financiraju programi i projekti ovih organizacija, kao i na percepciju javnosti о djelovanju udruga i zaklada.  

 

Ministarstvo pravde BiH je već na početku godine započelo s uspostavljanjem Internetske stranice udruga i zaklada registriranih u Bosni i Hercegovini koja u svom nazivu ima domenu gov.ba, s ministrima pravde svih županija, ministrom pravde FBiH i predsjednikom Osnovnog suda u Brčko Distriktu.

 

Potpisivanje ovog sporazuma od Republike Srpske, koja jedina nije potpisala Sporazum početkom godine, pokazuje spremnost RS-a, ali i države da se nađe zajednički jezik u cilju sprečavanja zlouporabe sustava čak i u slučajevima kada se radi o podijeljenoj nadležnosti između više razina vlasti.

 

Ministar Grubeša je pozdravio dobru volju i spremnost RS-a za sprečavanje pranja novca i zajednički rad dva ministarstva na tom planu, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI