Općinski sud Tuzla presudio

Dopustili zlostavljanje 9-godišnjakinje: Zaposlenicama Doma za djecu bez roditeljskog staranja tri mjeseca zatvora

Hronika 24.05.17, 12:25h

Dopustili zlostavljanje 9-godišnjakinje: Zaposlenicama Doma za djecu bez roditeljskog staranja tri mjeseca zatvora
Optužnicom se pomenutim na teret stavlja da su od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog ponašanja

 

Općinski sud Tuzla je, na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, donio osuđujuću prvostepenu presudu za Begzadu Selimović (41) iz Banovića, Muameru Mumić (42), Enisu Lišić (58) i Amru Fajić (36) iz Tuzle, zaposlenice JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla, i izrekao im kaznu zatvora u trajanju od po tri mjeseca i sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva aktivnosti ili funkcije u periodu od tri godine.

 

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je podiglo optužnicu protiv četiri odgovorne osobe iz Javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi.

 

Optužnicom se pomenutim na teret stavlja da su od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog ponašanja.

 

Nesavjesnim radom u službi su, i pored saznanja da je u navedenom periodu devetogodišnja djevojčica seksualno zlostavljana od dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima i da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI