STATISTIKA I NJENA (NE)ISTINA

Prosječna plata u BiH stalno raste, a pogledajte kolike plate imaju zaposleni u trgovinama, turizmu, građevinarstvu...

Hronika 20.05.17, 16:21h

Prosječna plata u BiH stalno raste, a pogledajte kolike plate imaju zaposleni u trgovinama, turizmu, građevinarstvu...
U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u martu iznosila je 1.384 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.381 KM, dok je prosječna neto plaća u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.270 KM

 

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u martu  ove godine iznosila je 854 KM i nominalno je viša za 0,2 posto u odnosu na decembar prošle godine, te je viša za 1,4 posto u odnosu na mart 2016. godine.

 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najniža prosječna neto plaća od 537 KM bila je  u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 548 KM, dok je u građevinarstvu iznosila 554 KM. 

 

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u martu iznosila je 1.384 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.381 KM, dok je prosječna neto plaća u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.270 KM.

 

Prosječna bruto plaća u martu ove godine iznosila je 1.327 KM i nominalno je viša za 0,1 posto u odnosu na decembar 2016. godine, te je viša za 1,4 posto u odnosu na mart prošle godine.

 

Zaposleni u trgovini, ugostitetljstvu i turizmu među najmanje plaćenim


Materijalni položaj zaposlenih u oblasti trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti u Republici Srpskoj izuzetno je težak, upozoreno je iz sindikata koji zastupa ove kategorije radnika.

Prosječne plaće radnika u ovim djelatnostima u RS-u krećuse između 500 KM i 600 KM, što je za oko 300 KM manje od prosječne plaće u RS-u, odnosno, za čak 1.200 KM manje od vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu u RS-u.

Jedan od razloga zbog kojeg su zaposleni u ovim oblastima slabo plaćeni je i veliki broj radnika koji čekaju posao na Zavodu za zapošljavanje RS-a, što uslovljava veliku konkurenciju i ponudu radne snage na tržištu rada, konstatovali su nedavno delegati Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti.

Najavljeno je da će se ovaj sindikat u narednom periodu posebno angažovati na borbi protiv rada 'na crno' i sive ekonomije, te nastaviti socijalni dijalog sa poslodavcima s ciljem povećanja plaća kroz potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i kroz izmjene Zakona o radu RS-a.

Statistički podaci pokazuju da, od ukupnog broja poslovnih subjekata u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji RS-a, gotovo 40 posto posluje u sektoru trgovine, gdje je angažovana četvrtina od ukupnog broja zaposlenih.

 

(Fena/ad)

BLIN
KOMENTARI