NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ OPSADNO STANJE U WASHINGTONU

Da li je Donald Trump sa ruskim gostima u Bijeloj kući kavalirski podijelio osjetljive obavještajne informacije?!


28.05.17, 15:40h

 

 

Prva prekomorska turneja predsjednika SAD Donalda Trumpa  završena je 27.o.m. (subota). Air Force One (predsjednički avion) poletio je  iz Washingtona prije 7 dana, u prošli petak popodne. Itinerer je od ranije poznat: Washington-Saudijska Arabija-Izrael-Vatikan-Bruxelles(Summit NATO)-Italija (G7), pa nazad kući u Washington.

 

Srećom (!), ustaljeni diplomatski bon-ton po definiciji nalaže da se zvanična saopštenja i poruke usaglašavaju između gosta i domaćina. Ali, ovo ne znači da će se tokom turneje američki predsjednik odreći redovnih ili povremenih twitter ekskurzija, tu i tamo.

 

trump-avion


Zašto? Zato što je u Washingtonu opsadno stanje - sa tendencijom usijanja - nakon poznate serije Trumpovih poteza koji ozbiljno prijete da izmaknu kontroli institucija najjače svjetske sile. Krenulo je sa predsjednikovim naprasnim otpuštanjem dužnosnika u samom vrhu američke piramide. 


Prva u tom nizu bila je Sally Yates, vršiteljica dužnosti glavnog državnog tužioca. Ona se, ispred Ministarstva pravde, suprotstavila Trumpovoj kontroverznoj naredbi za zabranu ulaska u SAD građanima iz sedam (pretežno muslimanskih) zemalja. Također, Yates je službeno upozorila na problematične, netransparentne kontakte i provaljene laži (danas bivšeg) savjetnika Bijele kuće za sigurnost Michaela Flyna, sto je po sebi narušilo kredibilitet predsjednikovog startnog tima.

 

Zašto? Zato što je u Washingtonu opsadno stanje - sa tendencijom usijanja - nakon poznate serije Trumpovih poteza koji ozbiljno prijete da izmaknu kontroli institucija najjače svjetske sile. Krenulo je sa predsjednikovim naprasnim otpuštanjem dužnosnika u samom vrhu američke piramide


Druga Trumpova žrtva u istoj seriji bio je Preet Bharara, državni tužioc za južni distrikt New Yorka, koji se usudio da istražuje biografiju Toma Pricea, nominovanog ministra zdravlja u Trumpovoj administraciji. 


Ovu crnu seriju, koja je neodoljivo podsjestila na njegov legendarni reality TV show Aprentice, Trump  je krunisao otpustom šefa FBI Jamesa B. Comeya - 9. maja o.g. usred istrage koju FBI vodi u vezi sa 'uplivom' Rusije na američke predsjedničke izbore (2016). U svojstvu šefa istražnog tima, Comey je 20. marta o.g. službeno i javno potvrdio da istraga uključuje kontakte Trumpovog tima u predsjedničkoj kampanji sa ruskim zvaničnicima. Tako je samo dopisao sopstveni (u Bijeloj kući od ranije pripremljen) politički epitaf. 

 

trump-lavrov


Vremenski gap između 20. marta i 9. maja o.g., tog D-dana zvaničnog otpusta šefa FBI-a, 'pokriven' je njegovom izjavom da posjeduje iscrpnu službenu zabilješku o Trumpovom neprimjerenom zahtjevu prigodom večere i razgovora tête-à-tête (jedan na jedan), početkom februara o.g. u Bijeloj kući. Da ne bude zabune, tada je od njega domaćin zatražio da potvrdi lojalnost svom predsjedniku tako što će FBI obustaviti istragu o 'dobrom momku Flynu', Rusima itd. Detalji iz zabilješke biće uskoro dostupni istražnoj komisiji. U prijevodu, radilo se o potencijalnoj ultra-ozbiljnoj 'opstrukciji pravde'. To je, po američkom zakonu - kriminalni akt - koji je pedantni Comey odbio da učini. Kako je izjavio, on vjeruje da je to bio vremenski okidač za njegovu smjenu.


Na sve ovo došla je - pokazalo se - otrovna višnja na tortu u vidu srdačnog prijema u Bijeloj kući ministra vanjskih poslova Rusije Sergeya Lavrova i njegovog imenjaka, ambasadora te zemlje u Washingtonu Sergeya Kislyaka. Analitičarska pažnja: ovaj event je uslijedio 10. maja o.g. -  sutradan po naprasnom, otkos-otkazu šefu FBI, praćenom Trumpovim ružnim objedama i pojašnjenjima o 'nekompetentnom pozeru Comeyu'. (U javnost je upravo procurila i vijest kako je predsjednik Trump ruskim gostima saopštio da se ‘otarasio ludog sefa FBI’). 

 

Washington Post je prvi osjetio miris krvi i in-no-time (promptno) objavio ekskluzivu da je istom prigodom predsjednik Trump sa ruskim gostima kavalirski  - bez konsultacije sa ekspertima i prijateljskim izvorima (!) - podijelio svježe, izuzetno osjetljive obavještajne informacije


Podsjetimo se, istog čovjeka je svojevremeno uzdizao kao izuzetnog i hrabrog profesionalca koji je raskrinkao ‘veleizdajnicu Hilary Clinton’.


Washington Post je prvi osjetio miris krvi i in-no-time (promptno) objavio ekskluzivu da je istom prigodom predsjednik Trump sa ruskim gostima kavalirski  - bez konsultacije sa ekspertima i prijateljskim izvorima (!) - podijelio svježe, izuzetno osjetljive obavještajne informacije o planiranim, tehnološki inovativnim terorističkim aktivnostima Daesha (tzv. Islamske države, ISIL-a). Nastala je opšta konsternacija, koliko u obavještajnoj zajednici (17 agencija) u SAD, toliko i u sestrinskim službama prijateljskih zemalja. 

 

Nikome iole upućenom u tu materiju ne treba ništa dalje 'crtati' glede već učinjene štete njihovom budućem radu i saradnji, makar da sve rečeno o primo-predaji  vrućih informacija na kraju ispadne i prenapumpano. Uz ovo se savršeno rimuje utemeljen sarkazam službene Moskve (predsjednika Putina osobno) da ruska strana 'može ponuditi suprotne dokaze' o dotičnom razgovoru u Bijeloj kući. 


Time and again (ponovo i opet), u javnoj diplomatiji i šire, percepcija je veća od istine. Ko ne vjeruje, a nema vremena za detalje,  neka pita fanove ili prelista jedan od John Le Carréovih realističnih i poučnih špijunskih romana. Ili da pogleda briljantnu TV seriju 'Kuca od karata', sa maestralnim Kevinom Spaceyem u ulozi predsjedničkog kandidata, potom predsjednika SAD. 


Kako god, sve skupa je proizvelo nesvakidašnji pritisak u Kongresu i Senatu. Umjesto otpuštenog Comeya, ekspresno je (u srijedu 17. o.m) u okviru procedure putem Ministarstva pravde za novog šefa Istražnog tima imenovan Robert Mueller (72), bivši šef FBI. Izbor Muellera, koji u Washingtonu uživa nedodirljiv ugled istinskog profesionalca i persone od integriteta, više je nego znakovit.   

 

Republikanci i rekonvalescenti demokrati, po prvi put nakon prošlogodišnjih izbora, dramatično približavaju stavove u gornjem kontekstu.  Napokon, zbijaju redove i slažu se da je vrijeme za akciju koja ide iznad tradicionalnih političkih podjela


Uslijedile su oštre reakcije iz Bijele kuće, kao i osobne predsjednikove poruke putem Twittera da je ‘ovo najveći lov na vještice u američkoj istoriji’. Ton se donekle stišao tokom konferencije za štampu (četvrtak, 18.o.m.) u povodu  posjete kolumbijskog predsjednika Juana Manuela Santosa Washingtonu. 

 

I ​prije nego je ​Air Force One ​u prošli petak ​poletio ​prema prvoj prekomorskoj destinaciji (Rijad, Saudijska Arabija), američka politička prijestonica​ počela je da ​vri. U Kongresu i Senatu dominantni republikanci i rekonvalescenti demokrati, po prvi put nakon prošlogodišnjih izbora, dramatično približavaju stavove u gornjem ​'​kontekstu​'​. Napokon, zbijaju redove i slažu se da je vrijeme za akciju koja ide iznad tradicionalnih političkih podjela.

 

Na političkom horizontu, sve se jasnije ukazuje duh bivšeg predsjednika Richarda Nixona...  

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.
Molimo čitaoce da se u svojim komentarima suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. DEPO Portal zadržava pravo da takve i slične komentare ukloni bez najave i objašnjenja.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


BLIN
KOMENTARI