video/ uoči lokalnih izbora u hrvatskoj

Božo Petrov za DEPO portal: Dokazali smo da naš 'gazda' nije ni Todorić ni veliki kapital, već...

Front 19.05.17, 13:29h

Božo Petrov za DEPO portal: Dokazali smo da naš 'gazda' nije ni Todorić ni veliki kapital, već...
Most se na terenu trudi govoriti o onome što je najvažnije za lokalnu zajednicu, no među građanima je vidljiv veliki interes za novonastalu političku situaciju- kazao je Božo Petrov za DEPO portal

 

Pred lokalne izbore u Republici Hrvatskoj koji će se održati u nedjelju 21. maja, za DEPO portal govori Božo Petrov, donedavni predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik stranke Most.

 

O krizi u državnom političkom vrhu te zemlje, o problemima vezanim za kompaniju Agrokor, predstojećim tamošnjim lokalnim izborima saznajte u intervjuu.

 

Prije svega, hvala Vam što ste samo tri dana pred izbore odvojili vrijeme za naš portal. Pratimo preizbornu kampanju u Hrvatskoj i upečatljivo nam je da, iako se radi o lokalnim izborima, velike nacionalne teme su u potpunosti potisnule ove lokalne. Zašto je tako?


U pravu ste i ne mogu reći da mi je drago zbog toga. Bio sam nekoliko godina gradonačelnik Metkovića tako da najbolje znam da lokalni izbori trebaju biti posvećeni temama bliskim lokalnoj zajednici, dakle svakodnevnom životu građana naše zemlje. Njima je važnije kako funkcionira komunalno poduzeće u njihovom gradu od nekih visoko političkih tema.
Dogodilo se ipak drugačije. Kriza najveće hrvatske kompanije Agrokor je imala više posljedica, ne samo u ekonomskom, već i političkom životu naše zemlje. Prije svega, pokazalo se da je Ivica Todorić „vlasnik“ dobrog djela visokih funkcionera Plenkovićeve Vlade. Bivši Agrokorov izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala Zdravko Marić bio je ministar financija u Vladi Tomislava Karamarka, a kasnije i u Vladi Andreja Plenkovića. Ovo je ozbiljno zabrinulo javnost jer se postavlja legitimno pitanje je li Plenković pravi premijer ili samo produžena ruka velikih kompanija? Ova nedoumica je  izazvala jednu ozbiljnu parlamentarnu krizu i potpuno promijenila političku agendu. Teško je govoriti o lokalnim temama kad nismo ni sigurni postoji li još uvijek većina u Saboru i kad svaki dan gledamo primjere bezobzirne političke trgovine pa čak i javnog kupovanja pojedinih zastupnika.


Most se na terenu trudi govoriti o onome što je najvažnije za lokalnu zajednicu, no među građanima je vidljiv veliki interes za novonastalu političku situaciju. Čini mi se čak da su neke stranke zadovoljne ovakvim raspletom. Lakše je natjecati se u populizmu nego nuditi realna rješenja realnih problema.

 

bozo-petrov

 

Vaš slogan na izborima je „Nemamo gazdu“. Zašto ste se odlučili upravo za ovaj slogan?


I to je posljedica događanja u Agrokoru. Spomenuo sam ministra Zdravka Marića, bivšeg Todorićevog uposlenika. Javnost se i danas pita u čijem interesu radi Marić, s obzirom da je od ranije morao znati za probleme prezaduženog Agrokora i je li ovo pravi čovjek za riješavanje krize. Drugim riječima, radi li Marić za svog nekadašnjeg poslodavca ili premijera Plenkovića koji, usput rečeno, i sam svojim potezima dokazuje da mu je Agrokorov gazda draži od građana koji su ga izabrali.


Nismo željeli biti dio Vlade kojom iz sjene upravlja Ivica Todorić i to je bio razlog zbog kojeg sam podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora. Uostalom, ovo je drugi put da se Most povlači iz koalicije sa HDZ-om zbog odbijanja da se stavi na uslugu velikog kapitala. Prošle godine smo povukli podršku vladi Tomislava Karamarka nakon što su na vidjelo izašle njegove veze sa kompanijom INA-MOL.


Dokazali smo više puta da naš „gazda“ nije veliki kapital. Naš jedini „gazda“ su građani ove zemlje i radimo i radit ćemo isključivo u njihovom interesu.

 

Što očekujete od lokalnih izbora u nedelju?


Nadam se da će građani uspjeti pronaći na listama kandidate koji ih nisu pokušavali pridobiti populističkim pričama o velikoj državnoj politici, već one koji su im ponudili rješenja njihovih svakodnevnih problema. Ne bi bilo dobro za Hrvatsku da zaboravimo da se država gradi od nivoa općine pa nadalje i da nam na tom nivou trebaju sposobni ljudi, spremni da se nose sa brojnim izazovima.

 

Kakve su vaše prognoze vezane za održavanje parlamentarnih izbora? Ima li Andrej Plenković većinu u Saboru i da li je ta većina održiva?


U ovom trenutku Plenković ne može dokazati da ima natpolovičnu većinu u Saboru, ali i ako je „kupi“ ta većina će biti toliko tijesna da nijedan zastupnik neće više smijeti otići na pauzu za cigaretu ili na ručak, da o nekom ozbiljnijem odsutstvu i ne govorimo. Osim toga, važno je i kako je ta većina nastala. Temelj te većine su ljudi koje je Plenković kupio. Nema tu nikakve brige za dobro Hrvatske i njenih građana. Većina se temelji isključivo na interesu.


Ovo stanje je, naravno, neodrživo. Očekujem skoro raspisivanje novih parlamentarnih izbora. Izbore žele i građani umorni od gledanja trgovine u Saboru. Oči čitave regije su ovih nekoliko tjedana uprte u Hrvatsku upravo zato što je Plenković pretvorio Sabor u cirkus. S jedne strane premijer voli govoriti o ljubavi prema domovini, a s druge je degradirao i ponizio njezine najvažnije institucije, sve sa samo jednim ciljem: da se održi na vlasti. Ne isključujem ni da tu njegovu želju za vlašću potiču njegove „gazde“ kojima bi život bez podobnog premijera bio sigurno puno teži.


Mislim da nas uskoro čeka još jedan izlazak na birališta i da će to biti posebni izbori, jer nakon krize Agrokora sve su maske pale i građani su dobili priliku da vide prava lica naših političara.

 

 

(DEPO PORTAL/A.Koš)

BLIN
KOMENTARI