rezultati u julu

Eksterna matura u Kantonu Sarajevo se polaže 19. i 20. juna

Hronika 19.05.17, 08:19h

Eksterna matura u Kantonu Sarajevo se polaže 19. i 20. juna
Eksterna matura za učenike koji uspješno završe deveti razred osnovne škole u KS-u bit će realizirana 19. i 20. juna

 

 

Prvi konkursni rok bit će objavljen 27. juna i trajat će do 4. jula, a rezultati će biti objavljeni 5. i 6. jula- piše Oslobodjenje


Eksterna matura za učenike koji uspješno završe deveti razred osnovne škole u KS-u bit će realizirana 19. i 20. juna, saznajemo u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a. Učenici će polagati testove iz bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti, matematike i prvog stranog jezika, odnosno engleskog ili njemačkog.

 

Vodiči

 

Škole su obavezne da svaki dan do 19 sati objave rezultate ispita za taj dan na istaknutim mjestima, a konačni rezultati eksterne mature za svaku školu trebalo bi da budu objavljeni 21. juna.

 

- Eksterna matura bit će realizirana po istom principu kao i prethodnih godina, a polaganje će se vršiti u sportskim salama. U šest škola koje smo već ranije odredili djeca koja dolaze izvan Kantona Sarajevo imat će mogućnost da se prijave i da polažu maturu. Učenicima su na raspolaganju vodiči i katalozi sa po 200 pitanja iz svakog predmeta koje smo objavili u martu tako da imaju mogućnost da se kvalitetno pripreme za polaganje mature, rekli su u Ministarstvu.

 

Nakon završene mature uslijedit će prvi konkursni rok za upis učenika u prvi razred srednjih škola.

 

Učenici

 

- Prvi konkursni rok bit će objavljen 27. juna i trajat će do 4. jula, a rezultati će biti objavljeni 5. i 6. jula. Za one koji se ne upišu u prvom roku bit će na raspolaganju i drugi koji će trajati od 11. do 13. jula, a rezultati će biti poznati već sljedećeg dana, odnosno 14. jula. Očekujemo da se u prvi razred srednjih škola upiše oko 4.000 učenika, naveli su u Ministarstvu za obrazovanje KS-a.

 

Nastava za maturante srednjih škola je završena, učenici prvog i devetog razreda umjesto 5. juna, nastavu će završiti 6. juna, a ostali učenici umjesto 12. juna školsku godinu okončat će 13. juna. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI