manifestacija održana u mostarskoj 'kosači'

Marko Pipunić dobitnik nagrade 'Večernjakov pečat za osobu godine, evo i ostalih nagrađenih imena

Kultura 19.05.17, 08:06h

Marko Pipunić dobitnik nagrade 'Večernjakov pečat za osobu godine, evo  i ostalih nagrađenih imena
Uz glavnu nagradu za osobu godine, uručeno je još 14 nagrada i tri specijalna priznanja

 

Osoba godine u Bosni i Hercegovini u tradicionalnom izboru „Večernjakov pečat“ je gospodarstvenik Marko Pipunić. Nagradu mu je na manifestaciji u mostarskoj „Kosači“ uručio predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

 

Ovaj rođeni Modričanin je nakon odlaska u izbjeglištvo u Slavoniji pokrenuo biznis, a danas je vlasnik gotovo cijelog bivšeg Industrijsko poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, sedam velikih silosa i mlinova, osječke šećerane, te Tvornice ulja Čepin. Najveći je proizvođač svinja u Hrvatskoj, a u njegovim pogonima se godišnje proizvede 70 milijuna jaja. Kako je navedeno u obrazloženju nagrade, Pipunić nikada nije zaboravio Posavinu, zapošljava svoje sunarodnjake i nesebično im pomaže. Pipunić je član udruge „Prsten“, koju čine poduzetnici iz Bosanske Posavine. Bio je predsjednik te udruge od 2010. do 2012., a sada je među njenim vodećim ljudima.

 

Uz glavnu nagradu za osobu godine, uručeno je još 14 nagrada i tri specijalna priznanja. Večernjakov pečat u kategoriji Ponos BiH dodijeljen je u kategorijama humanost, pothvat godine i uspjeh godine. Humanist godine je Ivo Soldo. Predsjednik udruge fra Mladen Hrkać koja je tisućama potrebitih omogućila smještaj i liječenje izvan BiH. Večernjakov pečat za pothvat godine primio je Mustafa Mehić. Slijepi mladić osim što trči polumaratone, snimio je i svoju prvu pjesmu i postao primjer cijeloj zajednici. Uspjeh godine ostvarili su supružnici Almasa i Đemal Memagić. Vlasnici poduzeća Alma Ras među najuspješnijim su gospodarstvenicima u BiH. Uz taj angažman Đemal je i načelnik Olova.

 

vecernjakov-pecat-jpg

 

Posebno priznanje za doprinos neovisnom pravosuđu u BiH uručeno je predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu. Za gospodarstvenika godine izabran je sarajevski hotelijer Rasim Bajrović, dok je za sportašicu godine izabrana državna rekorderka u plivanju Amina Kajtaz.

 

U kategoriji kultura, najboljom je proglašena direktorica Muzeja suvremene umjetnosti u RS-u Sarita Vujković. Večernjakov pečat za međupolitički dijalog otišao je u ruke Denisa Zvizdića, predsjedatelja Vijeća ministara BiH, dok je lokalni lider Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke.

 

Nagradu u kategoriji „Naše gore list“ dobio je ministar državne imovine u Republici Hrvatskoj Goran Marić. Večernjakov pečat za znanstvenika godine dobio je Nihad Alihodžić, jedan od direktora Organizacije za zabranu korištenja kemijskog oružja (OPWC) koja je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

 

Nagrađeni u kategoriji međureligijski dijalog je iguman manastira Žitomislić kod Mostara Danilo Pavlović. Dodijeljena su još dva posebna priznanja. Pečat za životno djelo, doprinos u filmskoj industriji i promociju pozitivnih vrijednosti ovih prostora dodijeljen je poznatom holiwudskom glumcu Armandu Assanteu. Posebno priznanje uručeno je i predstavniku SAD-a zaduženom za europska i euroazijska pitanja Hoyt Brian Yee-u. Asante i Yee su poslali poruke, jer nisu mogli nazočiti manifetaciji u Mostaru.

 

Na Večernjakovom pečatu uručene su i priznanja nositeljima europskih vrijednosti. Osoba godine u Europi je šef slovačke diplomacije Miroslav Lajčak, europski lider i lobist za BiH je premijer Hrvatske Andrej Plenković dok je član Predsjedništva BiH Dragan Čović promotor europskih vrijednosti u BiH.

 

(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI