23. Sarajevske večeri muzike

Ovacije za kvartet 'Papandopulo' iz Hrvatske

Kultura 18.05.17, 14:09h

Ovacije za kvartet 'Papandopulo' iz Hrvatske
U nastavku programa 23. Sarajevskih večeri muzike večeras, 18. maja publika će u sarajevskoj Vijećnici imati priliku čuti sarajevski Ženski vokalni ansambl Corona

 

Sarajevska publika sinoć je imala priliku uživati u virtuoznim izvedbama kvarteta saksofona "Papandopulo kvartet" u okviru 23. Sarajevskih večeri muzike (SVEM).

 

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić (Zagreb, 1976), sopran saksofon, Gordan Tudor (Split, 1982), alt saksofon, Goran Jurković (Zagreb, 1983), tenor saksofon, i Tomislav Žužak (Zagreb, 1978), bariton saksofon. Svi su diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Dragana Sremeca.

 

papandopulo-5

 

Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču, te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tokom i nakon studija djelovali su u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet.

 

U nastavku programa 23. Sarajevskih večeri muzike večeras, 18. maja publika će u sarajevskoj Vijećnici imati priliku čuti sarajevski Ženski vokalni ansambl Corona. Ansambl će se predstaviti interesantnim izborom tradicionalne muzike Balkana u aranžmanima Vinka Krajtmajera, te članica ansambla Tijane Vignjević i Adelite Kadić, kao i djelima Todora Skalovskog, Marka Tajčevića, Nikolaja Kaufmana i Petra Liondeva. Publika će imati priliku čuti poznate melodije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Bugarske, te muziku Jevreja Sefarda i Roma sa područja Balkana.

 

Fondacija za muzičke umjetnosti je za Festivalsku završnicu pripremila još jedan značajan koncert te će 19. maja u Narodnom pozorištu nastupiti ruski violončelista Alexander Rudin u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigentice Samre Gulamović, saopćeno je iz SVEM-a. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI