Obratite pažnju

Meningitis: Glavni simptomi koje roditelji moraju znati prepoznati

Lifestyle 17.05.17, 16:19h

Meningitis: Glavni simptomi koje roditelji moraju znati prepoznati
Iako se meningitis može javiti kod osoba bilo koje životne dobi, najčešće se javlja kod djece. Težina bolesti, način liječenja i moguće posljedice bitno se razlikuju obzirom na uzročnika meningitisa

 

Meningitis pogađa različite dobne skupine. No, predstavlja najveću prijetnju za djecu do 2 godine. Zbog toga je važno znati prepoznati simptome te bolesti i pravovremeno reagirati.

 

Što je meningitis?


Meningitis je upala moždanih ovojnica i kralježnične moždine, ali ponekad zahvaća i samo tkivo mozga. Predstavlja najveću opasnost za život male djece, stoga se većina roditelja na sam spomen meningitisa jednostavno smrzne.


Simptomi meningitisa


Meningitis ima široku lepezu simptoma. Vrlo često je prisutna jaka glavobolja koja se najčešće javlja kao prvi simptom. Drugi znakovi su vrućica, povraćanje, a u težim oblicima i poremećaj svijesti.

 

Kod djece u dobi do dvije godine simptomi meningitisa su manje predvidivi. Ponekad uključuju grčeve cijelog tijela. Kod starije djece mogu se javiti glavobolje, žaliti se da im smeta svjetlo, te mogu biti pretjerano iritabilni ili prekomjerno pospani.

 

Uzročnici meningitisa


Bakterijski meningitis je teži oblik, ali rjeđi. Najčešće pogađa starije osobe, kronične bolesnike i osobe koje konzumiraju alkohol. Virusni meningitis najviše zahvaća osobe mlađe od 30 godina. Više od 2/3 infekcija javlja se kod djece mlađe od pet godina. Prenosi se kapljičnim putem, a vrhunac sezone je tokom jula i augusta.

 

Rizične skupine


Meningitis je opasan kod djece koja su bila kontaktu s oboljelom djecom te kod novorođenčadi i rane dojenačke dobi. U starijim dobnim skupinama meningitis je postao rijetka bolest.


Posljedice meningitisa


Posljedice mogu biti vrlo ozbiljne ukoliko se meninigitis zakomplicira ili ne liječi na vrijeme. Može se javiti gubitak sluha, vida, oštećenje mozga, padavica te slabost udova.

 

Liječenje meningitisa


Rana dijagnoza iznimno je važna. Uz to, cijepljenje protiv hemofilusa influence u dobi od 2.mjeseca pa sve do 4. godine sprječava moguću pojava meningitisa. Ukoliko dijete ipak oboli od meningitisa liječnik će pripisati određeni antibiotik, odnosno antivirusni lijek u dovoljno visokoj dozi koji mora ići venskim putem.

 

(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI