ponavljanje kompletnog procesa

Zvizdić: Akcize vraćamo u Parlament, a stranke trebaju stvoriti ambijent za usvajanje

Front 17.05.17, 08:20h

Zvizdić: Akcize vraćamo u Parlament, a stranke trebaju stvoriti ambijent za usvajanje
On je istakao kako se nada će do tada biti postignuta potreba parlamentarna većina kao što je to bilo u Domu naroda, i da će se na taj način omogućiti ubrzana izgradnja cestovne infrastrukture koja je ključna baza za dinamizirani ekonomski razvoj BiH

 

Sada će se morati ponoviti kompletan proces koji mora krenuti od Upravnog odobra Uprave za indirektno oporezivanje.


Poslije toga, to će ponovo biti razmatrano na Vijeću ministara, unutar parlamentarne koalicije koja postoji tako da ne mogu govoriti o nekom preciznom datumu ali zasigurno ćemo kreirati procese koji će nam omogućiti da to važno pitanje za infrastrukturni razvoj BiH vratimo u parlamentarnu proceduru, kazao je za TV1 predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić govoreći o novom postupku usvanja Zakona o akcizama u PS BiH.


 
On je istakao kako se nada će do tada biti postignuta potreba parlamentarna većina kao što je to bilo u Domu naroda, i da će se na taj način omogućiti ubrzana izgradnja cestovne infrastrukture koja je ključna baza za dinamizirani ekonomski razvoj BiH.


 
Dodao je da su političke partije te koje za to trebaju da stvore ambijent.


 
"Očekujem da će doći do kvalitetnih razgovora na stvarnim argumentima a samim time u konačnici i do dogovora unutar parlamentarnih stranaka koje čine većinu na nivou BiH", kazao je Zvizdić.


 
Zvizdić je rekao da će osobno razgovarati sa gospodinom Šarovićem.


 
"Još jednom ćemo analizirati sve predložene modele i varijante koje sa jedne strane neće dovesti u pitanje postignuti aranžman a sa druge strane će zadovoljiti jedan od uvjeta i mjera prethodnih Zakonu o akcizama. Ono što je pozitivan podatak jeste da su entitetske vlade već donijele određene zaključke koji su vezani za uvođenje plavog dizela u oba entiteta".


 
Napomenuo je da usvajanje akciza znači punu operativnost obezbjeđenih sredstava u funkciji ozbiljnih investicionih projekata.


 
"U konačnici oni koji su bili oponenti akcizama neka poslušaju mišljenja ekonomskih stručnjaka. Ne moraju vjerovati predstavnicima vlasti, neka vjeruju stavovima struke. Ja pozivam na to da se pitanje akciza sa polja politike vrati na polje struke, i zbog toga sam siguran da bi taj proces bio uspješan" zaključio je Zvizdić.


 
(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI