Suđenje za saobraćajnu nesreću

Izvještaj MUP-a KS: Obdukcija od 16. februara pokazala da je Dženan Memić ubijen!

Hronika 16.05.17, 20:45h

Izvještaj MUP-a KS: Obdukcija od 16. februara pokazala da je Dženan Memić ubijen!
Porodica Memić poručuje da neće odustati od otkrivanja istine o Dženanovoj smrti. Do sada su organizirali četiri puta mirne proteste tražeći da se otkriju pravi počinioci. Peti protesti zakazani su za 23. maj u 14 sati. Mirna šetnja ići će od SCC-a do zgrade Tužilaštva KS

 

Istina o događajima u noći 8. februara 2016. godine kada je u Velikoj aleji na Ilidži 21-godišnji Dženan Memić dobio smrtonosne povrede dok je bio u društvu djevojke Alise Mutap još uvijek nije otkrivena. Način na koji su nastale teške povrede na nesretnom mladiću nisu rasvijetljene ni tokom suđenja Ljubi i Bekriji Seferoviću koji se terete za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja.

 

Više vještaka koji su svjedočili iznijeli su različite teorije nastanka povrede: od udara kombija, odbacivanja tijela, do udarca u glavu nekim predmetom/šipkom. Niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi da je udaren kombijem i da su pronađene povrede isključivo nastale od udarca kombija.

 

Porodica Memić od Dženanove smrti tvrdi da je riječ o ubistvu te da je Dženan napadnut, a ne udaren kombijem Ljube Seferovića. Tužilaštvo KS prvobitno je otvorilo istragu ubistva po nepoznatom počiniocu da bi u avgustu 2016. godine prekvalifikovali događaj u saobraćajnu nesreću.

 

Dokumentacija koju je agencija Patria dobila na uvid pokazuje da je u noći 8. na 9. februar 2016. godine izvršen uviđaj kome je prisustvovao tužilac Meris Ćato, te dva istražitelja MUP KS koji su izašli na lice mjesta u 00:35, a uviđaj je završen u 1:30 sati.

 

U izvještaju o kriminalističko-tehničkoj pretrazi lica mjesta navedeno je da je riječ o ubistvu koje se dogodilo oko 22:30 sati u Velikoj aleji do broja 4 na Ilidži.

 

Kao oštećeni su navedeni Dženan Memić i Alisa Mutap.  

 

- Dana 09.02. izvršen je uviđaj povodom saobraćajne nezgode u ulici Velika aleja do broja 4 općina Ilidža. Dana 08.02.2016. godine oko 22:30 sati NN vozač je upravljao NN vozilom te udario Memić Dženana i Mutap Alisu. Ovom prilikom Memić Dženan i Mutap Alisa su zadobili tjelesne povrede. Dana 16.02.2016. godine izvršena je obdukcija Memić Dženana i tom prilikom došlo se do saznanja da se radi o krivičnom djelu ubistva pa shodno tome je promijenjena data kvalifikacija djela.

 

izvjestaj-dzenan-memic

 

Dio iz izvještaja MUP KS

 

Porodica Memić poručuje da neće odustati od otkrivanja istine o Dženanovoj smrti. Do sada su organizirali četiri puta mirne proteste tražeći da se otkriju pravi počinioci. Peti protesti zakazani su za 23. maj u 14 sati. Mirna šetnja ići će od SCC-a do zgrade Tužilaštva KS.  

 

Nastavak suđenja Seferovićima je 24. maja kada će Tužilaštvo KS ulagati materijalne dokaze, a bit će prikazana i rekonstrukcija događaja od 13. juna 2016. godine, sa učesnicima Alisom Mutap i Ljubom Seferovićem, dok iskaz Vasvije Sejdović neće biti prikazan iako je već objavljen u medijima. Sejdović je ranije odbila da svjedoči te je Tužilaštvo KS odustalo od nje kao svjedoka.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLI8N MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI