Foto / Održano neobično takmičenje

Vikend zabava u Jelahu: Bosanke trčale s jufkom na oklagiji i razvijale zvrčiće, a muškarci...

Zabava 15.05.17, 13:28h

Na jezeru Jelen kod Jelaha održano je takmičenje u razvijanju pita

 

Prvo mjesto na takmičenju u razvijanju jufke, kojeg je proteklog vikenda na jezeru Jelen kod Jelaha organizirala prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo, osvojila je ekipa Udruženja civilnih žrtava rata Općine Tešanj, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Udruženje žena „Jorgovan“ Novi Miljanovci, odnosno Udruženje „Gnijezdo“ Zenica.

 

Pobjedničke ekipe vrijedno su nagrađene (perilica posuđa, električni štednjak, LCD TV, poklon bonovi za kupovinu u marketima AS Jelah), dok su za sve ostale učesnike obezbijeđene utješne nagrade – poklon paketi Klas proizvoda.

 

- Za samo nekoliko sati razvijeno je 3.500 zvrčića pite od Klas brašna, a sve vrijeme bio je izražen pozitivni takmičarski duh i timski rad. Osim razvijanja jufke, ekipe iz skoro cijele BiH takmičile su se u više disciplina, kao što su trčanje s jufkom na oklagiji, zatim nošenje jednog kilograma brašna na glavi za žene, te ”nošenje 25 kg brašna“ za muškarce. U ovoj posljednjoj disciplini imali smo i jednu ženu, koja je bila jak konkurent svojim protivnicima - rekla je Irma Omerović, brand manager u kompaniji Klas.

 

Umijeća takmičara ocjenjivao je stručni žiri sačinjen od kulinarskih majstora iz Udruženja kuhara BiH. Svaka ekipa imala je svoj način zakuhavanja, razvijanja i slaganja pita, a to pokazuje da se u različitim krajevima BiH na različite načine sprema ovo tradicionalno jelo.

 

- Tajna dobre pite je, prije svega, u dobrom brašnu, a potom u umijeću domaćice. Svaka žena u kuhinji ima svoje male tajne. Raduje me što sam vidjela da su jufku podjednako dobro razvijale žene svih generacija, jer to nam govori da domaćice BiH njeguju tradiciju spremanja domaće pite - rekla je tamičarka Dženana Okić.

 

Bogata ponuda rukotvorina i nastupi folklornih društava upotpunili su ovaj zanimljivi događaj.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI