Foto / Premijerni nastup u BiH

Emmanuel Pahud otvorio 23. Sarajevske večeri muzike

Kultura 13.05.17, 13:33h

Emmanuel Pahud otvorio 23. Sarajevske večeri muzike
Dugotrajni aplauz publike izmamio je i sjajnu izvedbu čuvenog djela za solo flautu Syrinx Claudea Debussyja u kojoj je Pahud još jednom prikazao napose historijski značaj ovakvog koncerta u Sarajevu

 

Koncertom jednog od najboljih flautista današnjice sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoreno 23. izdanje festivala Sarajevske večeri muzike. Emmanuel Pahud nastupio je tako premijerno u Bosni i Hercegovini uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Uroša Lajovica iz Slovenije.

 

emmanuel-pahud-6

 

Iščekujući nastup Pahuda, publika je u prvom dijelu koncerta poslušala zanimljiva ruska muzička ostvarenja. Simfonijske poeme Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova pratila je izvedba čuvene, ali i posebno zahtjevne Klasične simfonije Sergeja Prokofjeva.

 

Veliku koncertnu završnicu obilježila je sjajna interpretacija Koncerta za violinu i orkestar u D duru u inačici za flautu Arama Hačaturijana. Emmanuel Pahud impresionirao je lakoćom, strašću i slobodom u izvedbi. Njegov karakterističan zvuk je u potpunosti dominirao prostorom, uz mnoštvo dinamičkih i tembrovskih nijansiranja.

 

emmanuel-pahud-2

 

Dugotrajni aplauz publike izmamio je i sjajnu izvedbu čuvenog djela za solo flautu Syrinx Claudea Debussyja u kojoj je Pahud još jednom prikazao napose historijski značaj ovakvog koncerta u Sarajevu.

 

23-svem-1

 

Aktivnosti 23. SVEM-a nastavljaju se večeras u 20.30 sati u Vijećnici uz Gudački kvartet Beogradske filharmonije i klarinetistu Darka Brleka iz Slovenije. Ulaznice za koncert su besplatne, a mogu se preuzeti još danas na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu, saopćeno je iz ovog pozorišta. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI