Haotično stanje

Kako se kod nas rješavaju problemi: Uprava ZOI-ja smijenila radnike koji su upozoravali na propuste

Hronika 13.05.17, 09:00h

Kako se kod nas rješavaju problemi: Uprava ZOI-ja smijenila radnike koji su upozoravali na propuste
Uprava ZOI-ja s ovom firmom u ambis je povukla i hotel ''Maršal'' na Bjelašnici, u kojem su, kako kažu radnici, nezakonito postavili šeficu marketinga ZOI-ja za direktoricu. Tako se i hotel nalazi na ivici propasti, a skoro svi radnici su otpušteni.

 

Odluka MUP-a KS da se u dvorani „Huan Antonio Samaran“, poznatijoj kao ''Zetra'', obustave svi javni nastupi do daljnjega zbog neispravnog protupožarnog sistema na površinu je izbacila mnoge probleme s kojima se suočavaju uposlenici preduzeća ZOI '84, a najviše krivicom menadžmenta. 

 

Da je tako, potvrdili su i pojedini radnici koji su ostali bez posla u ZOI-ju samo zato što su dobronamjerno upozoravali na probleme u firmi, pa i na nedostatak protupožarnog sistema ''Zetre''. 

 

Nedžad Avdić je kao rukovodilac Službe unutrašnje zaštite ''Zetre'' u decembru 2014. godine direktoru ZOI-ja Midhatu Hubijaru dostavio izvještaj o katastrofalnom stanju na protupožarnom sistemu u dvorani.  

 

- I nakon toga sam bez razloga smijenjen, a u ''Zetri'' su nastavljena različita okupljanja bez ikakvog upozorenja za javnost. Direktoru sam poslao više izvještaja koji su se odnosili i na probleme protupožarnog sistema, neispravne posude pod pritiskom, liftove koji nisu bili u funkciji... Jedino što je on meni odgovorio na sve jeste to da sam smijenjen i postavljen za čuvara na Bjelašnici - kazao je Avdić. 

 

Avdićev nasljednik na mjestu rukovodioca Mensud Baručija je nedavno, također, smijenjen. Na ove i druge probleme ukazuju i u Sindikatu ZOI-ja, čiji predsjednik Rašid Selimović kaže da je u ZOI-ju sve manje radnika, a količina posla se ne smanjuje. 

 

- To je očigledna politička igra da se ''Zetra'' nekome „uvali“. Ne možemo stići da popunimo sva radna mjesta i obavimo sve što se traži, premalo nas je. Oni koji rade na Bjelašnici sami moraju putovati, a od ZOI-ja smo dobili pokvaren Golf. Budući da je u službi osiguranja sve manje radnika, otvoreno se priča o tome da direktor želi angažirati privatnu firmu, a da naše ljude otpuste - rekao je Selimović. 


Uprava ZOI-ja s ovom firmom u ambis je povukla i hotel „Maršal“ na Bjelašnici, u kojem su, kako kažu radnici, nezakonito postavili šeficu marketinga ZOI-ja za direktoricu. Tako se i hotel nalazi na ivici propasti, a skoro svi radnici su otpušteni.

 

Iako smo o svemu u više navrata pokušali dobiti i komentar direktora Hubijara, on nije odgovarao na naše pozive. 

 

U rješavanje problema u ZOI-ju uključio se i kantonalni premijer Elmedin Konaković. Kazao je da će u ponedjeljak održati sastanak s direktorom Hubijarom i ministrom privrede Muharemom Šabićem

 

- Degutantno je da se takvim problemima u „Radu“, „Vodovodu“, GRAS-u, ZOI-ju mi moramo baviti. Zašto imamo menadžment u tim firmama? Nije mi jasno zašto formiramo firme koje bi trebale puniti budžet, a koje od nas traže budžetska sredstva da bi preživljavale. Tu logiku ne razumijem, dok vodimo reforme zdravstva, obrazovanja, amandmane na Ustav, moramo se baviti i protupožarnim sistemom u ''Zetri'', pa na koji novo odgovornosti to dolazi - kazao je Konaković. 

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI