povezivanje bih - srbija

Zvizdić: Čuo sam barem 15 - 20 verzija trase Sarajevo - Beograd, to je neargumentirani pristup

Front 12.05.17, 15:43h

Zvizdić: Čuo sam barem 15 - 20 verzija trase Sarajevo - Beograd, to je neargumentirani pristup
Dodao je da „svako može predložiti samu trasu“, te napomenuo da niko unutar BiH ne može donijeti jednostranu odluku o trasi

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da, što se tiče povezivanja BiH i Srbije, odnosno Sarajeva i Beograda, niko ne može jednostrano donijeti odluku o trasi, niti BiH niti Srbija.

 

Dodao je da „svako može predložiti samu trasu“, te napomenuo da niko unutar BiH ne može donijeti jednostranu odluku o trasi.

 

- Čuo sam barem 15 ili 20 verzija te trase. To je jedna vrsta zaista neargumentiranog pristupa - smatra predsjedavajući Vijeća ministara.

 

Kazao je da je Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH u redovnom kontaktu s resornim ministarstvima na entitetskom nivou, dodajući  da se broj predloženih trasa sad već smanjio na dvije ili na tri.

 

- Odnosno, na kraju će ostati dvije. To je ova koja ide sjeveroistočno i ova koja bi se preko Goražda i Višegrada spajala na autoput sjever-jug u Srbiji. Reći ću moj  stav, a to je da je za BiH u ekonomskom i razvojnom smislu mnogo adekvatnija, korisnija, dugoročno svrsishodnija trasa koja bi povezala Sarajevo preko gradova kao što su Žepče, Tuzla, Brčko, Bijeljina, Beograd, jer bi na neki način toj trasi inkliniralo više od 700 ili 800 hiljada ljudi - naveo je Zvizdić, dodajući da je to jedan od najvažnijih energetskih i privrednih bazena BiH.

 

Ali, napomenuo je, uz neku vrstu obaveze da i ovaj dio BiH, a to su Goražde i Višegrad, svakako bude adekvatno povezan i između sebe i sa Sarajevom. 

 

- Brzo ćemo odrediti tu trasu, brzo ćemo obaviti razgovore resornih ministara BiH i Srbije, poslije toga i premijera. Brzo ćemo vjerovatno imati trilateralu zajedno s Turskom kada će se donijeti i konačne odluke - zaključio je Zvizdić.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI