VIDEO/ Nakon što su francuskog filozofa u Beogradu gađali tortom

Srpski mediji tvrde: Levy je inscenirao napad, isto se desilo '94. u Cannesu na premijeri filma 'Bosna'

Hronika 11.05.17, 13:08h

Srpski mediji tvrde: Levy je inscenirao napad, isto se desilo '94. u Cannesu na premijeri filma 'Bosna'
Kurir piše da se identičan incident odigrao prije pune 23 godine u Cannesu, te da 'ostavlja prostora za sumnju da pomenuti filozof planski scenira napade samo kako bi bacio ljagu na Srbe'

 

Francuski filozof Bernard Henri Levy napadnut je u srijedu u dvorani Kulturnog centra u Beogradu, kada je trebalo da razgovara sa gledaocima poslije projekcije njegovog filma 'Pešmerga', tako što je dobio parče torte u lice nekoliko sekundi nakon što je počeo da se obraća publici. Međutim srbijanski mediji pišu da 'nije isključeno da je čitav napad inscenirao Levy lično'.

 

Levy je i danas nastupio na tribini u okviru festivala "Beldoks", i to ni manje ni više nego sa tortom ispred sebe, javlja Kurir.rs.

 

Podsjećamo, uz povike "Ubico, napusti Beograd" i "Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina prije intervencije NATO", troje ljevičara pripadnika SKOJ-a juče prekinulo njegov govor, srpski mediji sumnjaju da je francuski filozof inscenirao napad.

 

Kurir piše da se identičan incident odigrao prije pune 23 godine u Cannesu, te da 'ostavlja prostora za sumnju da pomenuti filozof planski scenira napade samo kako bi bacio ljagu na Srbe'.

 

Na ovu mogućnost je indirektno ukazao i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je podsjetio da je Levy 1994. godine u Cannesu takođe gađan tortom, za šta je optužio Srbe, iako je Pantelić bio jedini Srbin u dvorani.

 

"18. 5. 1994. na premijeri njegovog filma "BOSNA!" u Cannesu bio je takođe gađan tortama. Sjećam se da sam poslao novinarski izveštaj u kome sam iznio zapažanje (iza koga i danas stojim) da je sam reditelj inscenirao to dešavanje. On je tada sa bine za incident optužio Srbe, a jedini Srbin u dvorani sam bio ja. Izdržao sam 15 minuta projekcije i zaključio o kakvom se tipu radi."

 

 

"Nisam promenio mišljenje. Da se sačekalo sedam dana, moglo je da bude za rubriku 'Dogodilo se na današnji dan', istakao je Pantelić, javja Kurir.


Podsjetimo, ozbiljniji incident na jučerašnjoj tribini u dvorani Kulturnog centra spriječili su snimatelji različitih televizija, koji su zadržali jednog pripadnika SKOJ-a u namjeri da fizički nasrne na francuskog filozofa.


Na bini iznad mjesta gdje je reditelj Goran Marković imao namjeru da razgovara sa Levyjem o njegovom filmu, drugi mladić je razvio transparent na kome je na engleskom pisalo "Bernar Levi podržava imprijalistička ubistva", u potpisu SKOJ i srp i čekić.

 

Za sve vrijeme incidenta dva policajca su bila izvan sale, na ulazu u Kulturni centar Beograda. Publika je izvela mladiće iz sale, uz povike "Ko ste vi da prekidate kulturni događaj u sred Beograda".


Poslije incidenta, Levy se vratio u salu, zahvalio publici što je gledala njegov film i ironično poručio da se Srbija nije promijenila koliko su se nadali njeni prijatelji.

 

"Demokratija još nije pobijedila u Beogradu. Istinu ne žele svi da čuju u ovom gradu. Živjela Evropa i živjela demokratska Srbija u Evropskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi", kazao je Levy.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI