Sutra drugo polufinalno veče

Odabrano prvih 10 finalista Eurovizije u Ukrajini: Crna Gora i Slovenija bez plasmana

Zabava 10.05.17, 08:07h

Odabrano prvih 10 finalista Eurovizije u Ukrajini: Crna Gora  i Slovenija bez plasmana
Od zemalja regije sinoć su nastupile Slovenija i Crna Gora koje nisu prošle dalje

 

Prvo polufinale 62. izdanja Eurosonga održano je sinoć u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Plasman u finale osigurali su predstavnici Moldavije, Azerbejdžana, Grčke, Švedske, Portugala, Poljske, Armenije, Australije, Kipra i Belgije.

 

Od zemalja regije sinoć su nastupile Slovenija i Crna Gora koje nisu prošle dalje. Hrvatska i Srbija predstavit će se u drugoj polufinalnoj večeri.

 

Slogan ovogodišnjeg Eurosonga, koji je započeo predstavljanjem tradicionalnih ukrajinskih nošnji, je Celebrate diversity (Slavimo različitosti).

 

Čast da otvori takmičenje za najbolju pjesmu Evrope imala je Švedska. Njihov predstavnik, koji je jedan od favorita, nastupio je pjesmom "I Can’t Go On".

 

Dva dana nakon toga, još 18 zemalja predstaviće se na najvećem evropskom muzičkom takmičenju i to sljedećim redoslijedom: Srbija, Austrija, Makedonija, Malta, Rumunija, Holandija, Mađarska, Danska, Irska, San Marino, Hrvatska, Norveška, Švajcarska, Bjelorusija, Bugarska, Litvanija, Estonija i Izrael.

 

A deset najboljih pesama iz obje grupe takmičiće se u finalu u subotu, gdje će im se pridružiti i predstavnici zemalja "velike petorke" (Njemačka, Španija, Velika Britanija, Italija i Francuska), koje su uz domaćina takmičenja, imaju direktan plasman u finale.

 

Bosna i Hercegovina ove godine ne učestvuje na Eurosongu zbog finansijskih poteškoća. Iz istog razloga BiH se nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope 2013. i 2014. godine.

 

Druga polufinalna večer Eurosonga bit će održana u četvrtak, 11. maja, a veliko finale u subotu, 13. maja.

 

Program su vodili Oleksandar Skičko, Volodimir Ostapčuk i Timur Mirošničenko.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI