Predstavnički dom PSBiH

Članovi Komisije iznosili argumente 'za' i 'protiv' seta zakona o akcizama

Front 08.05.17, 16:50h

Članovi Komisije iznosili argumente 'za' i 'protiv' seta zakona o akcizama
Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je nakon sjednice izjavio novinarima da je odbačeni set zakona regulirao uvođenje akciza namjenski, za osiguranje kredita koji su ugovoreni ili su u fazi ugovaranja za gradnju cesta i autocesta

 

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa "za" i pet glasova "protiv" nije danas, u prvoj komisijskoj fazi, podržala set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.  

 

To su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

 

Predloženim setom zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, za izgradnju autocesta i cesta.

 

Komisija je podržala principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

 

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je nakon sjednice izjavio novinarima da je odbačeni set zakona regulirao uvođenje akciza namjenski, za osiguranje kredita koji su ugovoreni ili su u fazi ugovaranja za gradnju cesta i autocesta.

 

Po njegovim riječima, pozitivno je da je, većinom glasova, usvojen Zakon o agenciji za osiguranje depozita.

 

Govoreći o tome šta nosi rizik odluke da se ne podrži set zakona o akcizama, ministar Bevanda je kazao da, prije svega, nema efektivnosti ovih kredita, nema aranžmana s MMF-om.

 

- Što se mene tiče  mislim da je to šteta - ocijenio je ministar Bevanda.

 

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul (HDZBiH ) je nakon sjednice kazao Feni da ova komisija danas s jednim glasom više „protiv“ nije podržala set zakona koji se tiču akciza.

 

- Mi koji smo bili „za“ te zakone smo obrazlagali potrebu njihovog donošenja razvojnim planovima naše države. Infrastruktura je tu vrlo važan segment. Bez obzira na sve ono što mi povremeno špekuliramo o tome da se dio sredstava može uštedjeti ili trošiti nenamjenski, vrlo je jasno da bez ovakavog jednog modela nećemo moći ići u dalja kreditna zaduženja, a bez tih kreditnih zaduženja ne možemo graditi infrastrukturu, autoceste - ustvrdio je Kožul.

 

Također je kazao da su ta kreditna zaduženja u ovom trenutku najbolji model za tu vrstu projekata.

 

Član Komisije Mirsad Isaković (SBBBiH) je podržao principe predloženih zakonskih rješenja, a novinarima je nakon sjednice kazao da je razočaran ishodom glasanja, dodajući da je „ovo bila jedna dobra prilika da ogroman kapital dođe u BiH“.

 

- Kada to kažem, mislim ne samo na MMF nego je u pitanju i EBRD, Kuvajtska banka itd. - istakao je Isaković.

 

Istakno je da je za neke članove Komisije i zakon o depozitu bio sporan, dodajući da su navedena četiri zakona „reformski zakoni“.

 

Članica Komisije Dušanka Majkić (SNSD) koja je glasala „za“ principe seta zakona o akcizama je izjavila novinarima da je iz više razloga loše što on nije podržan.

 

- BiH ima lošu putnu infrastrukturu. Onaj ko nema dobru infrastrukturu je daleko i od investicija i od onovih poslova, novih finansijskih aranžnama. Okrenut će nam leđa ove finansijske institucije s kojima smo do sada sarađivali - smatra Majkić.

 

Po njenim riječima, oni koji određuju cijenu goriva u BiH neće napraviti nikakav ustupak na tome, „oni će povećavati kad god se kakva oscilacija pojavi“.

 

- Druga stvar, zemlja koja pretenduje da čini korake prema EU, ona mora osluškivati i šta na tom putu treba da uradi - navela je Majkić.

 

Postavlja pitanje na koji način će međunarodne institucije „koje prate naše kretanje na toj putanji suditi o političarima u ovoj zemlji ako nisu u stanju da ispune ni jedan jedini uslov“?

 

Članica Komisije Aleksandra Pandurević (SDS), koja nije podržala set zakona o akcizama,  rekla je novinarima da, s obzirom na stanje u našoj privredi i našoj poljoprivredi, „srećom nije dobio podršku“.

 

Navela je da je neke privrednike iz Banja Luke, koji zapošljavaju oko 1.500 ljudi, pitala koliko bi ih koštalo ovo povećanje akciza. Odgovor je bio 150 hiljada KM na godišnjem nivou, te da to ne mogu izdržati i da im preostaje ili da povećavaju cijene, ili da otpuštaju zaposlene radnike.

 

- A da ne pričamo o tome da bi ovo bio poptun kolaps naše poljoprivredne proizvodnje i poljoprivrednika koji su součeni i s adaptiranim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživaju. Pritom je neodgovorno i nedopustivo da ovdje ne dobijemo analize koji su to autoputevi koji će se praviti, ko će imati od njih koristi, da li su oni uopšte isplativi - istaknula je Pandurević.

 

Član Komisije Damir Bećirović (Demokratska fronta) koji je bio protiv seta zakona o akcizama, nakon sjednice je kazao novinarima da ga ne bi čudilo da od Vijeća minstara BiH dobiju opet „neku verziju, izmijenjenu sa zarezima i tačkama“.

 

- Sve je moguće očekivati od njih. Ali mislim, ukoliko se ovo vrati, ukoliko budemo imali drugi put negativno mišljenje u Komisiji, da je ovo razlog za ostavku Denisa Zvizdića i Vijeća ministara BiH - istaknuo je Bećirović.

 

Po njegovim riječima, ovaj prijedlog „jednostavno ne prolazi, nema većinu i treba da bude izbačen iz procedure u Parlamentarnoj skupštni“.

 

(FENA/dg)

 

BLIN
KOMENTARI