Francuska i Evropa na raskrsnici

Većina birališta zatvorena: Macron ili Le Pen?!

Front 07.05.17, 19:37h

Većina birališta zatvorena: Macron ili Le Pen?!
Predsjednik se u Francuskoj bira neposrednim glasanjem, a glasači biraju između centriste i proevropskog kandidata Emmanuela Macrona i radikalne desničarke Marine Le Pen

 

Na izborima u Francuskoj na kojima 47 miliona Francuza u drugom krugu predsjedničkih izbora odlučuje o novom šefu države oko 19 sati zatvorena je većina birališta, dok glasanje još traje u velikim gradovima.

 

Do 17 sati na birališta je izašlo 65,3 odsto građana sa pravom glasa, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, što je niže od 69,42 odsto koliko je ljudi glasalo u isto vrijeme u prvom krugu, prije dvije nedjelje.

 

Broj izašlih u 17 sati je manji i u odnosu na isto vrijeme drugi krug prethodnih predsjedničkih izbora, 2012. godine, kada je do tada glasalo 71,96 odsto birača.

 

Tokom izbornog dana, evakuisan je prostor ispred muzeja Louvre u centru Pariza, gdje predsjednički kandidat Emmanuel Macron planira da proslavi eventualnu pobjedu na nedjeljnim izborima, poslije upozorenja da je ugrožena bezbjednost, saopšteno je iz štaba tog kandidata centra u drugom krugu izbora.

 

Macronov štab je naknadno saopštio da je evakuacija naređena "zbog sumnjive torbe".

 

Bezbjednost oko Louvra je bila pojačana i ranije, poslije napada tokom predsjedničke kampanje.

 

Uprava policije grada Pariza je preko Twittera poslala umirujuću poruku sa hashtagom Louvre: "To su obične mjere provjere koje se sprovode iz predostrožnosti".

 

Predsjednik se u Francuskoj bira neposrednim glasanjem, a glasači biraju između centriste i proevropskog kandidata Emmanuela Macrona i radikalne desničarke Marine Le Pen.

 

Predsjednički izbori u Francuskoj mogli bi da budu odlučujući za budućnost Evrope, navodi AP.

 

Posljednja istraživanja javnog mnjenja daju prednost Macronu koji bi pobijedio sa oko 62 odsto glasova, dok bi Marine Le Pen dobila oko 38 odsto.

 

(slobodnaevropa.org, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI