Korak ka osvajanju sedme titule prvaka BiH

Željezničar slavio protiv Zrinjskog u derbiju 7. kola Lige za prvaka

Sport 07.05.17, 09:55h

Željezničar slavio protiv Zrinjskog u derbiju 7. kola Lige za prvaka
Opasna situacija pred golom Željezničara desila se u 64. minutu nakon ubačaja iz kornera i lošeg istrčavanja Kjosevskog, međutim defanzivni red ''plavih'' je dobro reagovao i otklonio opasnost

 

Fudbaleri Željezničara pobijedili su Zrinjski s 2:1 u derbiju 7. kola Lige za prvaka Bosne i Hercegovine. Željezničar je pobjedom protiv direktnog konkurenta napravio ogroman korak ka osvajanju nove, sedme titule prvaka naše države.

 

Golove za Željezničar postigli su Ivan Lendrić (21.) i Darko Marković (77.), dok je jedini pogodak za tim iz Mostara postigao Miloš Filipović (80.).

 

Već u početnim sekundama utakmice, nakon greške odbrane Zrinjskog, napadač Željezničara Ivan Lendrić našao se u dobroj situaciji pred golom Mostaraca, ali nije se snašao. Odličnu priliku u 8. minutu imao je veznjak Željezničara Zajko Zeba, ali njegov udarac brani golman Pirić.

 

Mostarci su od prvog minuta igrali ofanzivno, gradili su napade oko šesnaesterca domaćeg sastava, ali odbrana Željezničara bila je na nivou zadatka.

 

Igrao se 21. minut kada je Željezničar došao do vodstva. Nakon prekida i odličnog ubačaja u šesnaesterac gostiju najbolje se snašao Ivan Lendrić koji uspjeva matirati Pirića.

 

Nakon primljenog gola Zrinjski je dodatnu energiju usmjerio u napad, ali je odbrana Željezničara uspješno otklanjala opasnost pred svojim golom te promjene rezultata nije bilo.

 

Slično kao u prvom poluvremnu, domaći su ponovo zaprijetili u prvom minutu nastavka meča. Nakon dobrog driblinga s vrha šesnaesterca šutirao je Samir Bekrić, a njegov udarac krajnjim naporom brani Pirić.

 

Već u narednom napadu zaprijetili su i gosti iz Mostara, međutim šut Jasmina Mešanovića brani Kjosevski.

 

Željezničar je u nastavku meča primirio igru u želji da sačuva stečenu prednost. Zrinjski je napadao, ali bez prijetnje po gol Kjosevskog.

 

Opasna situacija pred golom Željezničara desila se u 64. minutu nakon ubačaja iz kornera i lošeg istrčavanja Kjosevskog, međutim defanzivni red ''plavih'' je dobro reagovao i otklonio opasnost.

 

U 69. minutu domaći su izveli kontranapad koji je rezultirao dobrim šutom Bekrića, ali njegov udarac pogađa golmana Pirića. Par minuta kasnije ponovo odlična akcija Željezničara, koja je rezultirala šutom preko gola Miroslava Stevanovića. Krilni napadač domaćih bio je kreator akcije u 77. minuti iz koje je Željezničar udvostručio prednost. Stevanović je sa desne strane uputio loptu do Markovića, koji je sa dvadesetak metara rezantnim udarcem pogodio gol. 

 

Ipak, Zrinjski se nije predavao te dolazi do pogotka u 80. minutu. Nakon šuta Matije Kataneca golman Kjosevski je kratko odbio loptu do Miloša Filipovića koji snažnim udarcem pogađa rašlje gola. 

 

Posljednji minuti utakmice protekli su u napadima Mostaraca, koji su snažno krenuli po izjednačenje, ali je odbrana ''plavih'' bila na visini zadatka.

 

Željezničar u narednom kolu ide u goste Krupi, dok Zrinjski u derbiju kola dočekuje Sarajevo.

 

Rezultati i tabela nogometne Lige za prvaka BiH


- petak:


Sarajevo - Sloboda 1:0

- subota:


Željezničar - Zrinjski 2:1

- nedjelja:


Radnik - Krupa (17.00) 

 

Tabela:



1. ŽELJEZNIČAR 29 17 8 4 38:19 59


2. SARAJEVO 29 15 11 3 38:18 56 


3. ZRINJSKI 29 15 10 4 46:22 55


4. SLOBODA 29 10 10 9 36:36 40


5. RADNIK 28 10 9 9 33:31 39


6. KRUPA 28 10 8 10 33:30 38



Parovi osmog kola (13. i 14. maja): Sloboda - Radnik, Zrinjski - Sarajevo, Krupa - Željezničar.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI