SLUČAJ 'AGROKOR' I FINANCIJSKI POTRES U REGIJI

Ko je kome 'Gazda' u regionu: Hoće li bh. političari pokleknuti kao njihove kolege u Hrvatskom saboru?!

Front 06.05.17, 20:25h

Ko je kome 'Gazda' u regionu: Hoće li bh. političari pokleknuti kao njihove kolege u Hrvatskom saboru?!
„Gazda“ se u Sarajevu još jednom uvjerio da nije sve na prodaju, te da u regiji ima danas perspektivnih, a prije svega odgovornih političara, kojima su građani jedini pravi poslodavac

 


„Slučaj Agrokor“ potresao je ove godine čitavu regiju. Još nikad u istoriji pad jedne kompanije nije ugrozio financijsku, ali i političku stabilnost nekoliko država u mjeri u kojoj je tu uradio pad Agrokora. Sve iz jednog veoma jednostavnog razloga: Ivica Todorić, kako se tokom ovih nekoliko sedmica pokazalo, bio je vlasnik ne samo donedavno uspješnog preduzeća, već i brojnih lokalnih političara. 

 

Najočitiji primjer stiže iz Hrvatske koja je u svojoj vladi imala direktne Todorićeve igrače. Bivši Agrokorov izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala, Zdravko Marić, bio je ministar finansija u vladi Tomislava Karamarka, a kasnije naslijedio ga je i Andrej Plenković. Javnost dan danas pita se u čijem interesu radi Marić, s obzirom da je od ranije morao znati za probleme prezaduženog Agrokora i da li je ovo pravi čovjek za rješavanje krize. Drugim riječima, radi li Marić za svog nekadašnjeg poslodavca ili premijera Plenkovića koji, uzgred rečeno, i sam svojim potezima dokazuje da mu je Agrokorov gazda draži od građana koji su ga izabrali.

 

zdravko-maric


Dilema nema Božo Petrov, lider MOST-a, koji je odbio da radi u interesu Todorićevog kapitala pa je napustio koaliciju sa HDZ-om i podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora. Petrov, kako sam kaže, „nema gazdu“ osim hrvatskog naroda pa mu Ivica Todorić neće voditi ni kadrovsku politiku ni odlučivati o privrednim kretanjima države.

 

bozo-petrov

 
Zanimljivo, ovo je drugi put da se MOST povlači iz koalicije sa HDZ-om zbog odbijanja da se stavi na uslugu velikog kapitala. Prošle godine je Petrov povukao svoju podršku vladi Tomislava Karamarka nakon što su na vidjelo izašle njegove veze sa kompanijom INA-MOL. Doslijednost Petrova je još jednom otvorila u Hrvatskoj mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora, no za sada sudbina Plenkovića ostaje neizvjesna, a premijer pokušava spasiti svoju fotelju kupovinom poslanika – vjerovatno za Todorićeve pare.

 

andrej-plenkovic-2


Gazde, na veliko razočarenje povjerenika hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljaka, nemaju ni bosanski političari, što su dokazali tokom nedavnog sastanka u Vijeću ministara. Iako upućeni tvrde da je Ramljak pokušavao na sve moguće načine dokazati svoju nadmoć, u Hrvatsku se vratio „praznih ruku“. Ne samo da nije uspio da nametne Bosni i Hercegovini svoja rješenja, već je sam dobio spisak zahtjeva koje sad mora ispuniti da spriječi „prelivanje“ krize u BiH. 


Premijer Federacije Fadil Novalić bio je tu posebno odlučan jer je kao privrednik brzo pročitao Ramljakove namjere. Između ostalog, Novalić je zatražio i insistirao na tome da se u uprave Konzuma i drugih Agrokorovih firmi u BiH imenuju predstavnici domaćih institucija, koji bi nadgledali novčane tokove i na vrijeme spriječili izvlačenje novca iz BiH da se njima saniraju Agrokorovi dugovi u Hrvatskoj. 


„Gazda“ se u Sarajevu još jednom uvjerio da nije sve na prodaju, te da u regiji ima danas perspektivnih, a prije svega odgovornih političara, kojima su građani jedini pravi poslodavac.

 

(DEPO PORTAL/A. Koš)

BLIN
KOMENTARI