Hoće li se Sarajevo odužiti istaknutom akademiku

Sulejman Haljevac Memo uputio inicijativu: Park 'Hastahana' nazvati po Nijazu Durakoviću

Hronika 06.05.17, 18:40h

Sulejman Haljevac Memo uputio inicijativu: Park 'Hastahana' nazvati po Nijazu Durakoviću
Bio je i ostao inspiracija za mlade ljude, koji se srčano i ljudski bave društvenim radom, baš kao što je to radio uvaženi profesor. Odgajao je ljude na univerzalnim vrijednostima, koje bi svi trebali podržavati, naveo je Haljevac

 

Park „Hastahana“ na Marin Dvoru u Sarajevu mogao bi nositi ime po uvaženom akademiku Nijazu Durakoviću ukoliko Općinsko vijeće Centar prihvati inicijativu vijećnika Sulejmana Haljevca Meme.

 

Inspiracija mladima  

 

U obrazloženju inicijative Haljevac navodi da je rahmetli Duraković jedan od naših najvećih akademika, koji je obrazovao veliki broj generacija.

 

Sulejman Memo Haljevac

 

- Veći dio svog života profesor Nijaz Duraković je proveo upravo ovdje, u Dolinoj, gdje su nastale neke od ideja koje su upotpunile naš društveni i politički život. Bio je i ostao inspiracija za mlade ljude, koji se srčano i ljudski bave društvenim radom, baš kao što je to radio uvaženi profesor. Odgajao je ljude na univerzalnim vrijednostima, koje bi svi trebali podržavati - naveo je Haljevac.

 

Ovu ideju podržava i Durakovićeva kćerka Jasna Duraković, koja se nada da će inicijativa ovaj put naići na odobravanje.

 

jasna-durakovic

 

Značajna stvar

 

- To bi bila velika čast za mene. Posljednjih pet godina smo više puta u različitim općinama probali da takva inicijativa prođe. Postoji i peticija koju je potpisalo više od 300 građana, ali sve je to palo u zaborav i do ove inicijative ništa konkretno nije urađeno. Mislim da će se grad na ovaj način nekako odužiti za sav rad mog oca, jer nazvati park po njemu bila bi veoma značajna stvar - kazala je Duraković.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI