PREDSTAVLJANJE U CANNESU

Banjalučki producent Zoran Galić među 20 najperspektivnijih evropskih filmskih producenata

Kultura 03.05.17, 15:39h

Banjalučki producent Zoran Galić među 20 najperspektivnijih evropskih filmskih producenata
Ispred Bosne i Hercegovine Zorana Galića za ovaj program nominiralo je Udruženja filmskih radnika BiH i Galić će biti učesnik 18. izdanja ovog programa kao jedan od 20 najperspektivnijih evropskih mladih filmskih producenata

Institucija EFP (European Film Promotion) čiji je član Udruženje filmskih radnika BiH ponovo je odabralo 20 najperspektivnijih evropskih producenata za učešće u programu „Producers on the Move“, koji će se održati u sklopu marketa Cannes Film Festivala (17. - 28. maj).


Ispred Bosne i Hercegovine Zorana Galića za ovaj program nominiralo je Udruženja filmskih radnika BiH i Galić će biti učesnik 18. izdanja ovog programa kao jedan od 20 najperspektivnijih evropskih mladih filmskih producenata.


Tokom pet dana od 19. do 23. maja odabrani producenti učestvovat će u programu prezentiranja svojih filmskih projekata, imat će niz odabranih sastanaka, te će učestvovati na posebno kreiranim prezentacijama, uključujući i prezentaciju i razgovor sa predstavnicima koprodukcijskog fonda Eurimages.


Zoran Galić mladi je producent iz Banjaluke, a član je Udruženja filmskih radnika BiH. Producirao je i koporducirao nekoliko igranih filmova među kojima su i 32. DECEMBAR, MOTEL NANA i SVI SJEVERNI GRADOVI koji je prošle godine premijerno prikazan na Locarno Film Festivalu.


Inače, kriteriji za učešće i odabir su visoki, a ključni zahtjev je da kandidati imaju iskustva u međunarodnoj koprodukciji i distribuciji. Konačni izbor pokazuje da kvalitet i poduzetništvo nisu ograničeni samo na producente iz većih evropskih zemalja, nego se nalaze i u zemljama kao što su Latvija, Island, ili kako se pokazalo prethodnih godina i manjim zemljama kao što su Mađarska i Bosna i Hercegovina.


Ovo je drugi put za Bosnu i Hercegovinu da ima predstavnika u „Producers on the Move“ programu, a Udruženje filmskih radnika postao je član EFP-a tačno prije 2 godine i vrlo brzo se uključio u rad ove važne evropske institucije.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI