U opasnosti ste

Ovih 11 stvari morate odmah obrisati s Facebooka

Tehno 03.05.17, 12:30h

Ovih 11 stvari morate odmah obrisati s Facebooka
Ovih 11 podataka željet ćete obrisati s Facebooka

 

S obzirom na to da ga koristi 1,8 milijardi ljudi, jasno je da je Facebook najmoćnija društvena mreža na svijetu. Upravo zbog toga morate biti oprezni kad je riječ o tome kako je koristite. Iako mreža tvrdi da joj je zaštita podataka njenih korisnika prioritet, postoje neke informacije o vama koje ne biste trebali podijeliti s njom.

 

Anonimni haker u ponedjeljak je otkrio da biste trebali izbjegavati izazov "Pitaj me deset stvari" koji se u posljednje vrijeme širi tom društvenom mrežom jer su među pitanjima često ona koja otkrivaju kakva bi mogla biti vaša šifra za Facebook, prenosi Index. Naime, ljudima su šifre često neke informacije iz privatnog života, poput najdražeg benda, djevojačkog prezimena, imena prvog ljubimca i slično, piše Independent.

 

Ovih 11 podataka željet ćete obrisati s Facebooka:

 

Rođendan

 

U pomoć vašeg datuma rođenja, imena i adrese, hakeri lako mogu pristupiti vašem bankovnom računu.

 

Broj telefona

 

U najboljem slučaju nazvat će vas netko ljubazan s nekom molbom. U najgorem - za vas će se zakačiti manijak koji vas neće prestati zvati.

 

Većinu vaših "prijatelja"

 

Profesor psihologije s Oxforda Robin Dunbar tvrdi da ljudi mogu održati otprilike 150 stabilnih veza. Nakon što je pogledao profile 3375 korisnika Facebooka, zaključio je da se u prosjeku 4,1 prijatelja mogu smatrati pouzdanima, dok 13,6 njih će izraziti suosjećanje tijekom emocionalne krize. Ostali su samo balast.

 

Fotografije vašeg djeteta i fotografije mlađih članova obitelji

 

- Kakve bi informacije današnja djeca htjela vidjeti o sebi jednog dana -, pitanje je koje je postavila Victoria Nash s Oxfordovog Instituta za Internet.


Prijašnje generacije nisu morale o tome razmišljati, no danas to pitanje postaje sve važnije.

 

Informacije o tome gdje vam dijete ide u školu

 

Broj registriranih seksualnih zločina s godinama samo raste. Primjerice, broj seksualnih zločina u Engleskoj, Walesu, Škotskoj i Sjevernoj Irskoj trenutno je najviši u posljednjem desetljeću.

 

Svog šefa

 

Da, vaš Facebook je vaša privatna platforma, no vaš šef u svakom trenutku može baciti oko na vaš zid i vidjeti vaše kukanje o poslu. Da, možete sakriti te objave od šefa, no zar to nije puno više posla?

 

Prestanite označavati lokacije na kojima se nalazite

 

Ako se tagirate kod kuće, svi mogu vidjeti vašu adresu.

 

Kad odlazite na put ili odmor

 

Financijska internetska stranica This is Money piše da se ljude češće pljačka dok su na putu, a ne mogu računati na novac od osiguranja ako su prije toga na Facebooku objavili da nisu doma.

 

Status veze

 

Ako prekinete tu vezu, bit će vam jasno zašto.

 

Podatke s kreditne kartice

 

Ovo je zaista loša ideja.

 

Avionsku kartu i boarding pass

 

Bar kod na svakom boarding passu je drugačiji, pa ga hakeri lako mogu prekopirati, skenirati i dobiti sve privatne podatke koje se dali aviokompaniji prilikom kupnje karte. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI