PROLJEĆE NI NA POMOLU

Dosta vam je snijega i kiše, nadate se boljem? Još ćete se načekati! Evo šta slijedi u prvoj sedmici maja...

Hronika 29.04.17, 13:41h

Dosta vam je snijega i kiše, nadate se boljem? Još ćete se načekati! Evo šta slijedi u prvoj sedmici maja...
Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, za prvomajske praznike, preovladavat će stabilnije vrijeme, no nakon toga stiže novi nestabilni period

 

Ako je suditi po prognozama za kraj aprila i prve dane maja, proljeće će ove godine zaobići cijeli region... Nakon pretprazničkog snijega ni narednih dana neće biti mnogo bolje, ali se umjesto snježnih padavina najavljuje kiša.


Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima, a u nekim dijelovima BiH i snjegom i susnježicom, očekuje se do kraja mjeseca. Više padavina moguće je u zapadnim i sjevernim područjima. 


Jutro će i dalje biti izrazito svježa za ovo doba godine. Slab mraz u centralnim područjima Bosne moguć je i zadnjeg dana aprila. Maksimalne temperature u ovom periodu kretat će se do 16 oC, i to na jugu zemlje.


Prema aktuelnim sinoptičkim kartama, za prvomajske praznike, preovladavat će stabilnije vrijeme. Kratkotrajni pljuskovi nisu isključeni, ali vjerovatnoća za pojavu pljuskova trenutno je mala. 


Jutrnje temperature bit će u laganom porastu, a najviše dnevne neće prelaziti dvadeseti podiok. 


Međutim, nakon prvomajskih praznika stiže novi kišni period u cijeloj Bosni i Hercegovini, a posebno intenzivne padavine najavljuju se 6. i 7. maja. 


Vrijeme u naredna tri dana 


U nedjelju, 30. aprila,  pretežno oblačno vrijeme se očekuje u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne i istočnim područjima Hercegovine. U ostalim područjima mala do umjerena naoblaka. 


U noći na ponedjeljak razvedravanje. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 4, na jugu od 5 do 9, a najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 19, na jugu zemlje od 20 do 24 stupnja.


U ponedjeljak, 1. maja, u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, razvojem oblačnosti, ponegdje u istočnim i sjeveroistočnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. 


Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 1 i 5, na jugu od 6 do 10, a najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 25 stupnjeva.


U utorak, 2. maja, u Bosni i Hercegovini se očekuje naoblačenje sa zapada koje će prije podne uvjetovati slabu kišu. Vjetar u Bosni slab sjevernog smjera, a u Hercegovini slabo jugo. 


Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 7, na jugu zemlje od 7 do 11, a najviša dnevna temperatura zraka između 16 i 22 stupnja. 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI