Sud BiH

Bivšem bh. konzulu Velidu Hamidičeviću zatvor zamijenjen novčanom kaznom

Hronika 28.04.17, 12:56h

Bivšem bh. konzulu Velidu Hamidičeviću zatvor zamijenjen novčanom kaznom
Istom presudom je od Hamidičevića oduzeta imovinska korist od 5.250 eura

 

Državni sud odobrio je da se bivšem bh. konzulu u Parizu Velidu Hamidičeviću kazna zatvora u trajanju 11 mjeseci, na koju je pravomoćno osuđen zbog zloupotrebe položaja, zamijeni novčanom kaznom od 33.000 KM. 

 

Iz Suda BiH su kazali da je 10. aprila ove godine doneseno rješenje o zamjeni zatvorske kazne za novčanu, a koju je Hamidičević obavezan uplatiti u roku 30 dana od pravosnažnosti odluke. Hamidičević je također obavezan Sudu BiH dostaviti dokaz o izvršenoj uplati.

 

- Ukoliko osuđeni Hamidičević ne uplati novčanu kaznu, Sud će donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora, a ako osuđeni novčanu kaznu plati samo djelimično, kazna zatvora će se izvršiti srazmjerno iznosu koji nije plaćen - pojasnili su u Sudu BiH, javlja BIRN-Justice Report. 

 

Državni sud je krajem novembra 2016. osudio Hamidičevića na 11 mjeseci zatvora i to nakon što je prihvaćem sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao s Tužilaštvom BiH.

 

U presudi je navedeno da je Hamidičević od decembra 2014. do juna 2015. godine, kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH. Na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito je stekao više od 10.000 maraka.

 

Istom presudom je od Hamidičevića oduzeta imovinska korist od 5.250 eura. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI