EU zvaničnici poručuju

Mogherini i Hahn najoštrije osudili nasilje u makedonskom parlamentu

Front 28.04.17, 09:54h

Mogherini i Hahn najoštrije osudili nasilje u makedonskom parlamentu
U zajedničkoj izjavi se navodi da je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zemlja kandidat za članstvo u EU i da je blok spreman da sarađuje s parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja krenula naprijed na svom evropskom putu

 

Najoštrije osuđujemo napade na članove makedonskog parlamenta u Skoplju. Akti nasilja u parlamentu potpuno su neprihvatljivi i pozivamo na mir i suzdržavanje. Ministarstvo unutrašnjih poslova mora osigurati parlament i njegove članove - navodi se u zajedničkoj izjavi visoke evropske povjerenice za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini i evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna povodom jučerašnjih nasilnih incidenata u makedonskom parlamentu.

 

- Demokratija mora da ide svojim putem. Smatramo  pozitivnim izbor Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta, o čemu su javili mediji. Evropska unija je uvjerena da je politički dijalog u institucijama sistema jedini način da se krene naprijed i tražimo od svih političkih aktera da poštuju Ustav zemlje i djeluju u duhu demokratskih principa, poštenja i zdravog razuma - navode visoki zvaničnici EU.

 

U zajedničkoj izjavi se navodi da je Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija zemlja kandidat za članstvo u EU i da je blok spreman da sarađuje s parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja krenula naprijed na svom evropskom putu.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI