nakon isključenja iz stranke

Šepić: Bakirovu politiku davno sam odbacio zbog vannarodnog djelovanja, nastavljam borbu

Front 24.04.17, 21:50h

Šepić: Bakirovu politiku davno sam odbacio zbog vannarodnog djelovanja, nastavljam borbu
Njegovu reakciju koju je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cijelosti

 

Oni su mene isključili zbog navodnog vanstranačkog djelovanja, a ja sam Bakirovu politiku davno odbacio zbog vannarodnog djelovanja- rekao je nakon što je na sjednici SDA isključen iz stranke Senad Šepić. 

 

Njegovu reakciju koju je objavio na svom Facebook profilu prenosimo u cijelosti.

 

Predsjedništvo SDA donijelo je danas odluku o mome isključenju. Ništa drugačije nisam ni očekivao od ovog kongresnom krađom nametnutog rukovodstva koje je ovo pokušavalo završiti zadnje dvije godine. Radi poštenog članstva koje vjeruje u mene i koje je očekivalo da se borim za pozitivne promjene do kraja, nisam htio sam napustiti Stranku, iako je zato bilo jako puno razloga, ali sam najotvorenije ukazivao na loše poteze i usprotivio se privatnim odlukama, te predano radio na tome da naša zemlja dobije novu, pošteniju i odgovornu politiku.

 

Nadalje, moji stavovi i potezi neće se ni po čemu razlikovati od onoga što sam dosada činio – i prema državi, i prema narodu, i prema Stranci. Oni su mene isključili zbog navodnog vanstranačkog djelovanja, a ja sam Bakira Izetbegovića i njegovu SDA davno napustio i razišao se s takvom politikom zbog vannarodnog djelovanja. I to je puna istina. Uvjeren sam da će mi se ubrzo u borbi za drugačiju politiku i zemlju pridružiti i kolege koji danas dobili neke 'ukore', ali i brojni drugi koji razumijevaju gdje se naša zemlja nalazi i gdje ovakvom politikom idemo. Ovo rukovodstvo je odvojilo SDA od naroda, pa i naše zemlje. To vide svi, osim onih koji pripadaju političkoj vrhuški okupljenoj oko aktuelnog predsjednika, nekoliko porodica, i onih koji su na budžetskim jaslama, a koji su spremni poltronski držati jezik za zubima zarad vlastitog komoditeta. Društvo sa takvim sistemom vrijednosti ne može napredovati.

 

Ovo rukovodstvo SDA je izdalo osnovnu ideju Stranke: prosperitetna, moderna nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina, koja pripada naprednim međunarodnim asocijacijama. Neka ovi što su me isključili danas (a i ovi što takvu vrstu stranačke ''demokratije'' podržavaju) pročitaju tekst rahmetli Alije Izetbegovića iz 1971. godine, ''Odgajamo li muslimane ili poltrone'', u kojem, između ostalog, piše: ''Šta bi bilo prirodnije nego da upravo muslimani u muslimanskoj sredini budu nosioci bunta protiv tuđinske vlasti, tuđinskih ideja i političkog i ekonomskog nasilja? Ali oni to ne mogu, opet iz istog osnovnog razloga: nisu ih učili da dižu glas, nego da se pokoravaju. Odgajali smo (ili okupljali), dakle, ne muslimane nego poltrone, skoro sluge. U jednom svijetu koji je bio pun poroka, ropstva i nepravde, propovijedati mladeži da se kloni, da bude mirna, da se pokorava – nije li to saučesništvo u porobljavanju i tlačenju svog vlastitog naroda?'' Ja u saučesništvu da naše društvo pretvorimo u vazalno i poltronsko nisam želio da učestvujem, i zato su Bakir Izetbegović i njegovi trabanti konstantno imali problem sa mnom. I to se neće promijeniti.

 

Naravno, ja nemam problem sa našim narodom, sa svim čestitim ljudima iz SDA, sa predstavnicima drugih naroda u BiH sa kojima moramo zajedno živjeti i graditi državu... Vidim koliko ovo što već duže vremena javno govorim i radim ima podršku u našem narodu i ja ću to nastaviti raditi kroz novi politički projekat kojem će u cilju biti drugačija Bosna i Hercegovina od ove, koja je zasnovana na stalnim svađama, sukobima i podjelama, što nam je nude Izetbegović, Dodik i Čović. Najbolji primjer su posljednja dešavanja u Parlamentu BiH, kada sam se usprotivio da se udružena politička aždaha koju predvode njih trojica i dalje na isti način hrani preko leđa građana, a tako što ćemo našem narodu nametnuti nove namete u vidu akciza i daljnjeg kreditnog zaduženja. Naravno, da sam protiv toga, a kad je cijena i da me isključe iz SDA, neka je. Meni je važnije šta narod misli o tome nego Izetbegović i aktuelno rukovodstvo Stranke i države. Bosna i Hercegovina u kojoj svi narodi i građani imaju šansu, u kojoj su svi jednako zaštićeni, a ne kao što to čini aktuelni član Predsjedništva BiH pa vlastitu ženu privatno štiti tako što joj daje državno auto – to je privatna država i običnim jezikom to se zove – feudalno društvo i to nije model kojim trebamo ići i iza kojega bih trebao stajati. To naš narod ne podržava i to će se sigurno vidjeti na narednim izborima.

 

A, valja nam ići dalje i nastaviću još snažnije i upravo sa idejama i stavovima koje zagovaram i zbog kojih sam danas, evo i formalno isključen iz SDA. Ponosan sam na sve sto sam radio dosad i zahvaljujem svim članicama i članovima na dosadašnjoj podršci. Hvala i brojnim kolegicama i kolegama iz najviših organa stranke koji su me skoro svaki dan kontaktirali i iskazivali razumijevanje i podršku za moju borbu i nastojanje da se SDA demokratizira i reformiše. Šteta da nisu imali snage i hrabrosti otvoriti to tako u organima Stranke u kojima sjede.

 

Svako bira u životu na kojoj će strani biti, a ja ću se nastaviti boriti, jer sila i bahatost, protiv istine, argumenata i razuma nije nikada pobijedila, neće ni ovaj put. I nema straha, nastavljamo se boriti za politiku i zemlju jednakih šansi za sve, a ne samo za odabrane i pozivam sve koji dijele takve vrijednosti da budemo zajedno. I uvjeren sam da ćemo na tom putu, sigurno i pobijediti.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI