NAKON PISANJA BH. MEDIJA

Iz EU stiglo pojašnjenje o porastu zaposlenosti u BiH: Koja je cifra tačna?

Front 24.04.17, 19:16h

Iz EU stiglo pojašnjenje o porastu zaposlenosti u BiH: Koja je cifra tačna?
Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika izdalo je u pojašnjenje u vezi istraživanja i medijskih tvrdnji da je u BiH tokom 2016. godine bez posla ostalo 90.000 ljudi

 

Povodom nekoliko medijskih navoda u vezi sa podacima o zaposlenosti u nedavno objavljenom kvartalnom ekonomskom pregledu Evropske komisije za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, Delegacija EU/Ured specijalnog predstavnika izdaju sljedeće pojašnjenje:
 

"U posljednjem kvartalnom ekonomskom pregledu za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, kojeg je u aprilu 2017. godine izdala Evropska komisija, zabilježen je porast zaposlenih u BiH za oko 30,000 u periodu od januara 2016. do januara 2017. godine. Nemamo razloga sumnjati u validnost ovih podataka. Izvještaj također spominje pad u broju radno sposobnog stanovništva koji je izmjeren u okviru BiH ankete o radnoj snazi u 2016. godini, a desio se gotovu cijelu godinu ranije (u periodu od aprila 2015. do aprila 2016. godine). Ova dva seta podataka se ne trebaju direktno upoređivati jer pokrivaju različite vremenske periode."
 

Kvartalni pregled se može naći na engleskom jeziku na stranici https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/tp016_en.pdf

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI