video/ brutalne inicijacije

'Ubij, siluj, kontroliraj': Ovo je priča o jednoj od najokrutnijih uličnih bandi na svijetu

Hronika 23.04.17, 12:01h

'Ubij, siluj, kontroliraj': Ovo je priča o jednoj od najokrutnijih uličnih bandi na svijetu
Postali su poznati po ekstremnom nasilju i ubijanju mačetama. Banda je nastala u četvrtima u kojima vladaju meksičke bande, a zatim se proširila, tako da se pretpostavlja da je danas prisutna u 46 zemalja

 

NA PORTALU BBC nedavno je objavljen članak o jednoj od najbrutalnijih bandi na svijetu- prenosi Index.hr

 

U nastavku prenosimo dijelove članka.

 

"Niz okrutnih ubojstava u Sjedinjenim Američkim Državama usmjerio je pažnju vlasti na MS-13, bandu iz Los Angelesa podrijetlom iz El Salvadora. Posljednja ubojstva su se dogodila u ponedjeljak. Četvorica muškaraca, od kojih su trojica tinejdžeri, pronađena su raskomadana u šumi na Long Islandu. Američki predsjednik Donald Trump i američki državni odvjetnik Jeff Sessions za to krive Obaminu politiku prema useljenicima".

 

Na glasu kao iznimno nasilni

 

"Banda je nastala u manjinskim četvrtima Los Angelesa tijekom 1980-ih, a njezini članovi pobjegli su pred ratom u El Salvadoru. Drugi članovi došli su iz Gvatemale, Hondurasa i Meksika. MS je kratica za Mara Salvatrucha (mara – banda, salva - Salvador, trucha – ulična snalažljivost), a 13 je redni broj slova M u abecedi.

 

Postali su poznati po ekstremnom nasilju i ubijanju mačetama. Banda je nastala u četvrtima u kojima vladaju meksičke bande, a zatim se proširila, tako da se pretpostavlja da je danas prisutna u 46 zemalja.

 

Američko ministarstvo financija 2012. godine proglasilo ju je "transnacionalnom kriminalnom organizacijom" te je tako postala prva banda s istim statusom kao i međunarodni karteli, poput meksičkih Zeta, japanskih Jakuza i talijanske Camorre".

 

Brutalne inicijacije

 

"Članovi bande novače siromašne tinejdžere koji moraju proći inicijaciju od 13 sekundi brutalnog premlaćivanja, a moraju se i "namočiti" – počiniti prvi zločin, često ubojstvo. Iz grupe je teže izaći nego ući, jer neke frakcije ubijaju članove koji žele istupiti iz njih.

 

FBI je 2008. godine procijenio da banda ima između 6000 i 10.000 članova u SAD-u, a danas ima i puno više članova izvan zemlje. U 1990-ima puno ih je deportirano u središnju Ameriku i tamo danas ogranci imaju oko 60.000 članova. Godišnji im je prihod 23,4 milijuna američki dolara, ponajviše od droge i iznude".  

 

"Ubij, siluj, kontroliraj" – njihov moto

 

"Prošli su mjesec mačetom i bejzbolskom palicom ubijene dvije školarke u njihovoj četvrti u New Yorku, navodno iz osvete zbog manje razmirice. Za to su optužena četiri navodna člana bande, a još su dvojica osumnjičena za ubojstvo drugog člana, koji je navodno prekršio pravila bande.

 

Istog su mjeseca dva navodna člana bande optužena za otmicu i silovanje triju tinejdžerki u Houstonu, a jednu su od njih upucali kad su ih izbacili uz cestu. Na suđenju su se Miguel Alvarez-Flores (22) i Diego Hernandez-Rivera (18) smijali i mahali kamerama".

 

Obamina krivnja

 

"Trump i Sessions za rast bande krive bivšega predsjednika Barracka Obamu, zbog njegove politike otvorenih vrata prema useljenicima. No, MS-13 bili su prijetnja i u 1990-ima, puno prije Obame. 

 

Fulton T. Armstrong iz Centra za latinoameričke i latinske studije s Američkog sveučilišta rekao je Politifactu, web stranici za provjeru činjenica, da se banda najviše proširila za vrijeme vladavine bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha te potpredsjednika Dicka Cheneyja, kada je cvjetalo ilegalno useljavanje, zatvori su bili prepuni, a nije se ulagalo u programe rehabilitacije.

 

Ioan Grillo, autor knjige o zločinima bandi, kaže kako ne vidi dokaze o tome da je Obamina administracija bila kriva za djelovanje bande u SAD-u. Obama je agresivnim programom deportirao kriminalce, uključujući i članove MS-13.

 

Politifact je, uzimajući u obzir dostupne informacije, Trumpove izjave o Obaminoj odgovornosti za zločine bande MS-13 ocijenio kao netočne", navodi se u BBC-jevom članku.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI