FOTO/ POLAGANJE KAMENA TEMELJCA ZA OBNOVU ARNAUDIJE

Kavazović poručio u Banjaluci: Muslimani nikada ne prave razliku između džamije i crkve, sve su naše!

Hronika 22.04.17, 15:19h

Kavazović poručio u Banjaluci: Muslimani nikada ne prave razliku između džamije i crkve, sve su naše!
Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju - kazao je poglavar IZ u BiH

 

U Banjoj Luci počela je svečanost povodom polaganja kamena temeljca za ponovnu izgradnju džamije Arnaudija, koja je, kao i ostale banjolučke džamije, porušena 7. maja 1993. godine. 

 

Na mjestu polaganja kamena-temeljca okupili su se vjernici, a najavljeno je da će na ceremoniji govoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović, generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem i muftija banjalučki Osman ef. Kozlić
  

 - Arnaudija je jedina džamija koja nema ni temelja od onih džamija u Banjoj Luci koje su porušene. Na nivou cijele Bosne i Hercegovine zaokružujemo ciklus obnove vjerskih objekata od posebnog značaja - rekao je muftija banjolučki. 

 

kavazovic-arnaudija2

 

Po njegovim riječima, Arnaudija je 16 godina mlađa od Ferhadije, datira iz 1595. godine, a sagradio ju je Hasan Defterdar, tadašnji ministar finansija Ferhat-paše Sokolovića

 

- To je veoma lijep objekat, koji će biti važan ne samo u vjerskom smislu nego i u smislu kulturno-historijskog značaja - istakao je muftija Kozlić. 

 

Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-I-ulema Husein ef. Kavazović rekao je da gradu treba vratiti što je njegovo. 

 

- Naše bogomolje su imale teških trenutaka. Arnaudija je opomena da može biti zloupotrebljen čovjek, ali ne i narod. Muslimani nikada ne prave razliku između džamije i crkve. Sve su naše - istakao je reis Kavazović. 

 

Po njegovim riječima, vjerski objekti, bez obzira čiji su, predstavljaju "put jednih ka drugima". 

 

- To je jedini put. Moramo ga izgraditi. Bosanske džamije su evropske džamije. Nisu došle odnekud, već pripadaju Evropi. Ovdje su izgrađene našim rukama. Oni koji su ih srušili loše su postupili. Oni koji će izgraditi Arnaudiju, dobro su postupili, kao i svi oni koji joj se raduju - kazao je poglavar IZ u BiH. 

 

arnaudija-kamen-temeljac

 

Arnaudija je jedina neobnovljena džamija u Banjoj Luci, od 15 koliko ih je u ovom gradu porušeno tokom rata.   

 

U Ankari su 11. oktobra 2016. godine direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović i direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem potpisali Protokol o realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije. 

 

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije. 

 

Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjoj Luci. 

 

Arnaudija je bila uvrštena na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

 

(Fena/ad)

BLIN
KOMENTARI