VIDEO/ Rađena u okviru projekta 'The one'

U Sarajevu stvorena 'Jedna knjiga za mir': Pogledajte koliko su zapravo učenja iz Biblije i Kur'ana slična!

Hronika 21.04.17, 15:13h

U Sarajevu stvorena 'Jedna knjiga za mir': Pogledajte koliko su zapravo učenja iz Biblije i Kur'ana slična!
Knjiga okuplja učenja iz Biblije i Kur'ana, pokazujući komparativnim predstavljanjem koliko su poruke iz tih knjiga slične, a isticanjem sličnosti dviju religija cilj je oživjeti dijalog između religija i potaknuti razgovor između običnih ljudi

 

 

„Jedna knjiga za mir“ autora Mirnesa Kovača okupila je učenja svetih knjiga Biblije i Kur'ana, a intencija je ukazati da uprkos preovlađujućem mišljenju, u svijetu postoji više stvari koje povezuju ljude, nego onih koje razdvajaju. A jedna od tih stvari je religija.

Knjiga okuplja učenja iz Biblije i Kur'ana, pokazujući komparativnim predstavljanjem koliko su poruke iz tih knjiga slične, a isticanjem sličnosti dviju religija cilj je oživjeti dijalog između religija i potaknuti razgovor između običnih ljudi.

Knjiga predstavlja po deset stihova iz Biblije, odnosno  deset ajeta iz Kur'ana a koji se odnose na univerzalne teme bliske ljudima, kao što je jedan Bog, pravda, mir, ljubav, porodica i susjedi, svjetlost života, samilost, oproštaj, humanost i nada.

Kovač je knjigu pripremio u saradnji s teolozima Muhamedom Fazlovićem i Pavlom Mijovićem koji su brižljivo birali stihove koji bi oni željeli da ljudi druge vjere pročitaju o njihovoj vjeri.

Knjiga je rađena u okviru projekta „The one“ zajednički projekt agencija New Moment i Y&R Dubai osmišljen za Međureligijsko vijeće u BiH radi rušenja predrasuda, podizanja svijesti o važnosti međusobnog razumijevanja i međureligijskog dijaloga.

"Jedna knjiga za mir“ Mirnesa Kovača poslata je najuticajnijim svjetskim liderima, papi Franji, američkom predsjedniku Donaldu Trampu, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, njemačkoj premijerki Angeli Merkel i mnogim drugim širom svijeta.

Knjiga je postavljena i online i audioverziji, saopćeno je iz New Momenta.

 

 

(Fena/ad)
 

BLIN
KOMENTARI