današnja odluka

PSBiH: Set zakona o povećanju akciza po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri

Front 20.04.17, 15:52h

PSBiH: Set zakona o povećanju akciza po skraćenoj, a ne hitnoj proceduri
U skraćenoj proceduri zakoni prolaze komisijsku fazu donošenja uz mogućnost ulaganja amandmana

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odlučili su danas da set zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga neće biti razmatrani po hitnoj proceduri, ali će se o njima izjašnjavati po skraćenoj proceduri.



U skraćenoj proceduri zakoni prolaze komisijsku fazu donošenja uz mogućnost ulaganja amandmana.



Zakone su po hitnoj proceduri podržali ranije delegati Doma naroda PSBiH, a povećanje prihoda od akciza, ukoliko poslanici prihvate set zakona po skraćenoj proceduri, bilo bi korišteno za izgradnju cesta i autocesta.



Usvajanje tih zakona jedan je i od uvjeta za nastavak aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), odnosno to je uvjet da bi BiH uspješno prošla prvi pregled u okviru Proširenog aranžmana i bila joj doznačena tranša od oko 155 miliona KM.



Vijeće ministara BiH predložilo  je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o osiguranju depozita o bankama za koji također danas nije prihvaćena hitna procedura.

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI