Predsjedništvo stranke odlučilo

DF: Naš klub zastupnika neće podržati povećanje akciza na gorivo

Front 19.04.17, 19:30h

DF: Naš klub zastupnika neće podržati povećanje akciza na gorivo
Predsjedništvo te stranke pozvalo je bh. vlasti da hitno donesu aktivne mjere zaštite radnika i domaćih dobavljača koji posluju s firmama iz sistema koncerna „Agrokor“

 

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) odlučilo je na sjednici da Klub zastupnika te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasa protiv prijedloga povećanja akciza na gorivo, saopćeno je danas iz te stranke.



- Razlozi su, što se DF-a tiče, već javno poznati: bilo kakvo povećanje nameta koje će ići preko leđa građana više ne može biti ekonomski opravdana mjera. Također, smatramo da postoji alternativni izvor finansiranja infrastrukturne izgradnje o kojem bh. vlasti ne govore, a to je - staviti u djelovanje nenovčano imovinsko državno blago (imovina BiH iz sukcesije i tzv. pasivni imovinski podbilansi BiH, FBiH i RS) i pretvaranje u najsnažniji novčani izvor za nove investicije u državi u cjelini. Ovo je jedan od najmoćnijih alternativnih izvora finansiranja infrastukturne izgradnje, a ne dA ide preko leđa građana - citat je iz saopćenja DF-a.



Predsjedništvo te stranke pozvalo je bh. vlasti da hitno donesu aktivne mjere zaštite radnika i domaćih dobavljača koji posluju s firmama iz sistema koncerna „Agrokor“.



Ne smije se dozvoliti da domaće kompanije i radnici plate cijenu spašavanja „Agrokora“ u Republici Hrvatskoj. Novac iz kompanija u BiH ne smije izaći iz platnog sistema BiH prije nego što bh. dobavljači i proizvođači naplate sva njihova potraživanja, ističe DF.



Predsjedništvo te stranke tvrdi da je način na koji je predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić smijenjena s te funkcije neustavan i protiv Poslovnika Skupštine.



- Predsjedništvo najoštrije osuđuje bahati i protivustavni način na koji je Subašić smijenjena s funkcije predsjedavajuće Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i daje punu podršku stavovima KO DF-a. Sve ćemo učiniti, iskoristiti sve postojeće pravne mehanizme da pokažemo i dokažemo da je ova smjena, izrežirana od vladajućih SDA i HDZ-a, bila protivustavna i protiv Poslovnika o radu te skupštine - citat je iz saopćenja.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI