Zoran Mikulić, član Predsjedništva SDP-a

Napadi na biskupa Komaricu su neprimjereni i degutantni

Front 19.04.17, 11:00h

Napadi na biskupa Komaricu su neprimjereni i degutantni
Mi, u SDP-u, u potpunosti podržavamo biskupa i cijenimo lakrdijom upravo ovakve napade od samoukih nacionalista, poručio je Mikulić


Zoran Mikulić, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH, iz više razloga, smatra apsolutno neprimjerenim i degutantnim pismo koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik nedavno uputio banjalučkom biskupu Franji Komarici.  

 

„Biskup i treba da se obraća svojim vjernicima upravo na najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Upravo na taj dan i ostali građani, koji nisu vjernici, trebaju da čuju nešto pametno, ono što od političara godinama ne mogu čuti. Biskup Komarica je jedan od rijetkih za koga ogromna većina građana BiH, svih konfesija, ima samo riječi hvale i nikada nijednu njegovu izjavu nisu shvatili zlonamjerno, kako ih uporno pokušava dijelu javnosti predočiti politika u RS-u.

 

Svojim potezima nimalo za njima ne zaostaje ni politika HNS-a, koju biskup otvoreno kritizira, pa je onda valjda i logično da predsjednik RS-a stane u obranu svog vječitog partnera Dragana Čovića, budući da ovaj, ma koliko bahat bio, nije baš toliko siguran u sebe da bi se smio suprotstaviti otvorenoj i, što je po njega najpogubnije, argumentiranoj i opravdanoj kritici od Crkve.

 

Biskup je samo konstatirao da jalovi i izlizani šabloni jednakopravnosti naroda u RS-u ne odgovaraju stvarnosti. Istaknuo je da je bolan i nepravedan mir, kakav je ovaj u BiH. Jer, ima mira i u groblju, ali mi nismo još u grobovima. Ima mira i među robovima i to je ropski mir. A, mi nismo robovi i trebali bismo da se osjećamo slobodno. 

 

A ako je i hrvatski entitet i sličan entitetu RS ili Federaciji BiH, što će nam onda i taj hrvatski? Entitet RS znači da nema, ne postoje drugi narodi, članovi druge stranke, već samo moje, jer sam ja gospodin Bog ovdje u ovom entitetu. Kakva je to onda lakrdija od države? On, dakle, RS nije nazvao lakrdijom nego je postavio hipotetsko pitanje, koje je razvidno iz prethodne rečenice. Iz iste rečenice je razvidna i zlonamjernost onoga tko je predsjedniku sastavljao ovo pismo.

 

Biskup je opravdano naglasio da će i taj hrvatski entitet biti samo strašna sramota za Hrvate i tobože entitet, ako je to isto. Bez uvažavanja temeljnih ljudskih prava, ljudskog dostojanstva i prava svakog čovjeka na vlastiti identitet i sva osnovna ljudska prava i slobode - nema države.

 

Mi, u SDP-u, u potpunosti podržavamo biskupa i cijenimo lakrdijom upravo ovakve napade od samoukih nacionalista. Još jednom se pokazalo da temeljni principi kršćanstva ne odstupaju ni milimetra od temeljnih principa socijaldemokratije, samo što nacionaliste više boli kada im to u lice kaže takav autoritet kao što je biskup, a poglavito Franjo Komarica. Država koju predstavljaju trenutni naciolideri i jeste država u kojoj Crkva mora biti odvojena od države. Da ne bi propala“, navodi u svojoj izjavi Mikulić, a prenosi Služba za odnose s javnošću SDPBiH.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI