Luksuzni život političara u najsiromašnijoj državi Evrope

Mektić najskromniji, Bevanda putuje samo biznis klasom, a rekorder u rasipništvu - onaj koji se hvalio da je štedljiv

Front 19.04.17, 08:37h

Mektić najskromniji, Bevanda putuje samo biznis klasom, a rekorder u rasipništvu - onaj koji se hvalio da je štedljiv
U Ministarstvu sigurnosti BiH ne putuju biznis klasom. Tamo savjetnici obilaze svijet više nego ministar Mektić. Njegov zamjenik Mijo Krešić čak 18 puta od januara do novembra. Počastio se s osam dana na Baliju, na Skupštini INTERPOL-a. Za razliku od rasipnog ministarstva finansija, sigurnjaci su za pet dana u Washingtonu umjesto 15 hiljada platili pet

 

Da su državne institucije najbolje turističke agencije, dokaz su i putovanja ministara, zamjenika, savjetnika u Vijeću ministara BiH. Stotine hiljada maraka, atraktivne lokacije, biznis klase. O opravdanosti putovanja niti ko pita, niti se oni pravdaju.

 

Za Vjekoslava Bevandu bi se moglo reći da je ministar finansija Hrvatske, kaže njegov kolega iz parlamentarnih klupa, Damir Bećirović, koji je pet mjeseci čekao na odgovor gdje ministri i njihovi uposlenici putuju. Bevanda je od 21 putovanja, čak 13 puta bio u Zagrebu.

 

"Pokušao sam, kada je slučaj gospodina Bevande u pitanju, da provjerim na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija Hrvatske za tu godinu, tamo nema nijedan sastanka, gospodin Marić je tamo ministar, da se pominje Bevanda ili bilo ko iz BiH", otkrio je Damir Bećirović, zastupnik u ZD PSBiH.

 

U vjerovatno najsiromašnijoj evropskoj državi, ministar finansija Bevanda putuje biznis klasom, savjetnik Saša Marić ga prati, ali u ekonomskoj. Tako su išli u Washington na sastanka s Svjetskom bankom i MMF-om. Za pet dana potrošili nevjerovatnih 22 hiljade 112 maraka. Za dva dana u Bruxellesu na ekonomskom dijalogu iskeširali su budžetskih više od 5 hiljada maraka.

 

"Onda imate razna putovanja npr. obilazak samostana u Grčkoj i u Srbiji koji je čini mi se obilazio zamjenik ministra odbrane", dodao je Bećirović.

 

U Ministarstvu sigurnosti BiH ne putuju biznis klasom. Tamo savjetnici obilaze svijet više nego ministar Mektić. Njegov zamjenik Mijo Krešić čak 18 puta od januara do novembra. Počastio se s osam dana na Baliju, na Skupštini INTERPOL-a. Za razliku od rasipnog ministarstva finansija, sigurnjaci su za pet dana u Washingtonu umjesto 15 hiljada platili pet. U New Yorku je bio šef Kabineta Igor Golijanin četiri dana za 4 hiljade. Gotovo 146 hiljada maraka potoršili su uposlenici ovog Ministarstva za prvih 11 mjeseci prošle godine.

 

Rekorder se ipak nalaze u Ministarstvu prometa BiH. Ministar Ismir Jusko, koji je preuzeo mandat u maju, do novembra je otišao na 12 putovanja. Pet puta biznis klasom.
Četiri dana, Njemačka i Latvija. Na putovanje na koje su išli ministar Jusko, biznis klasom, zamjenik Saša Dalipagić, biznis klasom sekretar Igor Pejić, šef Kabineta zamjenika ministra Ante Batarilo, pomoćnik ministra Zoran Andrić, ekonomskom, potrošeno je, nečuvenih 23 hiljade 328 maraka novca građana. Iako se ministar Jusko javno odrekao beneficije biznis klase.

 

"Očigledno da je potrošio sav novac za putovanja za biznis klasu kao i njegov zamjenik jer konstantno putuju biznis klasom i onda kada su trebali ići na Tajland, a pitanje je uopšte zbog čega je išao tamo, ostali su bez novca za biznis kartu pa su to populizmom pokušali riješiti da putuju ekonomskom klasom", kazao je Bećirović.

 

Ministar Jusko je reagovao juče kazavši kako su se sva putovanja biznis klasom desila u prva tri mjeseca njegovog mandata. Nakon što je shvatio kako to previše košta građane odlučio se toga odreći. Ali zamjenik ministra Saša Dalipagić pristaje samo na biznis klasu. Popularno je da na isti događaj ide nekoliko osoba iz Ministarstva. Tako su Dalipagić, Batarilo, Andrić za dva dana u Parizu potrošili 7,5 hiljada maraka. Potom trojac Dalipagić, Pejić, Batarilo, iako nisu ministri, na ministarskom sastanku u Bruxellesu, dva dana su platili opet 7,5 hiljada maraka. Sva ministarstva nisu dostavila podatke, kao i predsjedavajući Denis Zvizdić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI