bogat kulturni program

23. izdanje: Sarajevske večeri muzike (SVEM) ove godine donose sedam koncerata

Kultura 18.04.17, 10:05h

23. izdanje: Sarajevske večeri muzike (SVEM) ove godine donose sedam koncerata
Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala bit će održani u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok su ostali koncerti rezervisani za jedinstveni ambijent sarajevske Vijećnice

 

Sarajevske večeri muzike (SVEM), njihovo 23. izdanje, bit će održane od 11. do 19. maja u organizaciji Fondacije za muzičke umjetnosti koja je poklonicima klasične muzike ove godine pripremila sedam vrhunskih koncerata i dvije muzičke radionice.

 

Koncerti svečanog otvaranja i zatvaranja Festivala bit će održani u Narodnom pozorištu u Sarajevu, dok su ostali koncerti rezervisani za jedinstveni ambijent sarajevske Vijećnice, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

 

Najavni koncert Festivala "U suret SVEM-u" bit će održan u Domu Oružanih snaga BiH. Ulaznice za koncerte u Domu Oružanih snaga BiH i Vijećnici su besplatne i preuzimaju se na blagajni Narodnog pozorišta, dok je na istom mjestu moguće kupiti ulaznice za koncerte otvaranja i zatvaranja Festivala. 

 

Fondacija za muzičke umjetnosti pripremila i jedan poseban koncert, a riječ je o nastupu flautiste Emmanuela Pahuda u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigenta Uroša Lajovica na koncertu svečanog otvaranja 23. SVEM-a 12. maja u NPS.

 

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman.

 

Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan. Na premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature.

 

Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva.

 

Ulaznice za koncert otvaranja 23. SVEM-a su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI