Evo kome su pripale nagrade

Na BHFF-u u New Yorku dodijeljene Zlatne jabuke

Kultura 17.04.17, 16:10h

Na BHFF-u u New Yorku dodijeljene Zlatne jabuke
Film Danisa Tanovića SMRT U SARAJEVU, jaka satira koja odražava nesigurnost moderne Evrope, osvojio je nagradu publike BHFF 2017 Zlatna jabuka za najbolji film

 

Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF) u New Yorku objavljuje dobitnike Zlatnih Jabuka nagrada za 14. godišnji filmski festival!
 


Film Gorana Kapetanovića IZBJEGLICA 532, u kojem dvanaestogodišnji izbjeglica Ševko se prilagođava na svoj novi život u Švedskoj, prevladavajući nedaće i čekajući vijesti od kuće, osvojio je BHFF 2017 Zlatnu jabuku žirija za najbolji kratki film.


IZBJEGLICA 532 koji ima predivnu glumačku ekipu sa izuzetnim scenarijom i emotivnom glumom, je priča koja govori ne samo o našoj nedavnoj prošlosti, već i o globalnoj sadašnjosti.
 


ZABRANJENO PUŠENJE U SARAJEVU, Gianluca Loffreda, retrospektiva na kultni bosanski rock bend Zabranjeno pušenje, kao i jedinstveni period koji uvela u regiju pokret Novi Primitivizam, osvojio je BHFF 2017 Zlatnu jabuku žirija za najbolji dokumentarni film.


ZABRANJENO PUŠENJE U SARAJEVU je nagrađen za sjajnu priču i stkan složen i suptilan narativ, koju priča autsajder, a koja je tragična priča koja je simboliše toliko razilaženja u koji su se desili uzadnjih 25 godina.


 
DOBRA ŽENA Mirjane Karanović, priča o ženi čiji je život uzdrman otkrićem video kasete koja implicira njenog supruga Vladu u ratne zločine, osvojila je BHFF 2017 nagradu Zlatna jabuka žirija za najbolji dugometražni film.


DOBRA ŽENA je moćan film koji je nagrađen za relevantan, pravovremen i hrabarscenarij, sa važnaom tematikom i vješto sprovedenim pripovijedanjem i kinematografijom.
 


Mirjana Karanović je također osvojila prvu nagradu žirija na BHFF za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu DOBRA ŽENA. Mirjanina suptilana, suzdržana i intenzivno moćna gluma je simbol njenog savremenog društva.


 
Film Danisa Tanovića SMRT U SARAJEVU, jaka satira koja odražava nesigurnost moderne Evrope, osvojio je nagradu publike BHFF 2017 Zlatna jabuka za najbolji film.
 


Nagrade žirija je dodijelio službeni BHFF 2017 žiri, stručni panel, koji se uključuje renomiranog fotoreportera Ron Haviva; režiserku i autoricu Zlatu Filipović, i priznatu kostimografkiju Amelu Bakšić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

BLIN
KOMENTARI