'SDA neće pristati ni na kakve ucjene'

Izetbegović: Uvođenje akciza dogovoreno i sa takozvanom četvorkom SDA

Front 17.04.17, 14:10h

Izetbegović: Uvođenje akciza dogovoreno i sa takozvanom četvorkom SDA
Govoreći o eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao da je ''HDZ tu krenuo jednostrano''

 

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je danas novinarima u Sarajevu kako misli da se može očekivati usvajanje izmjena zakona o akcizama u Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

- Mada se kod nas to nikada ne zna, ali mislim da možemo očekivati - odgovorio je Izetbegović.

 

Dodao je da treba donijeti niz mjera koje će ublažiti posljedice uvođenja akciza.

 

- U tom smislu smo mi postigli dogovor s poslanicima, sa takozvanom „četvorkom „ u klubu poslanika SDA - naveo je on.

 

Upitan da li je tačna informacija koja se pojavila da HDZ ucijenjuje SDA u parlamentu da će glasati za akciza ako SDA glasa za izborni zakon koji će oni predložiti, Izetbegović je kazao da, koliko on zna, nema takvih ucjena i da „SDA neće pristati ni na kakve ucjene“.

 

Govoreći o eventualnim izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao da je „HDZ tu krenuo jednostrano“.

 

Po njegovim riječima, u ovoj zemlji se ne može ništa jednostrano uraditi, u njoj ima uvijek četiri ili pet koalicionih partnera.

 

- Treba se dogovoriti o jednom širem paketu, a ne samo o jednom segmentu za koji ste vi zainteresirani i pri tome modificirati neke ranije dogovore. Kada je u pitanju, recimo, rješavanje izbora člana Predsjednoštva, mi smo tu govorili o Federaciji kao o jednoj jedinici. HDZ je, mislim, to razdvojio na dvije jedinice, ali vidjet ćemo. Također, mi smo isključivo zainteresirani za rješavanje tog pitanja u sklopu rješavanja pitanja „Sejdić-Finci“. Mislim da je HDZ krenuo bez „Sejdić-Finci“, mada smo  to unijeli u agendu, unijeli u plan rada Predsjedništva - kazao je Izetbegović.

 

Prema tome, dodao je on, „ide se tu jednostrano, ide se sa reduciranim, sa modifikovanim rješenjima i ne bih rekao da će to, ne samo ovaj put moći proći, nego općenito da će to moći proći“.

 

Izetbegović navodi da prisustvo međunarodne zajednice u BiH nije ni približno više onako kako je bilo i „mi treba da shvatimo da je sve na nama“.

 

- BiH je jako komplicirana struktura, načinjena je tako u Dejtonu, uvijek se četiri ili pet partnera mora dogovoriti - potcrato je Izetbegović.

 

Mislim, istaknuo je on, „da smo svi mi u ovoj zemlji konačno sazreli i shvatili da ne možemo ništa nametati jedni drugima i da je potrebno naći presjek nekih rješenja za koja smo svi zainteresirani“.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI