Večeras prvi rezultati

Zatvorena birališta u Turskoj, Erdogan poručio: Vjerujem da će moj narod izabrati put bržeg razvoja

Front 16.04.17, 16:42h

Zatvorena birališta u Turskoj, Erdogan poručio: Vjerujem da će moj narod izabrati put bržeg razvoja
Predsjednik Turske Recep Tajjip Erdogan izrazio je očekivanje da će odziv biti veliki i da će narod dati podršku reformi

 

Zatvorena su birališta u Turskoj na historijskom referendumu o ustavnim promjenama. Više od od 55 miliona Turaka je pozvano da se izjasni „za“ i „protiv“ uvođenja predsjedničkog sistema.

 

Prvi rezultati se, kako navode mediji u ovoj zemlji, očekuju kasnije tokom večeri.

 

Predsjednik Turske Recep Tajjip Erdogan izrazio je očekivanje da će odziv biti veliki i da će narod dati podršku reformi.


Uvjeren sam da će ljudi izabrati brži razvoj i korak naprijed. Vjerujem da će moj narod na današnjem referendumu krenuti ka budućnosti, izjavio je danas, prenosi „Hurriyet“, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što je glasao na referendumu o ustavnoj reformi koji se održava u ovoj zemlji.

 

Milioni Turaka pozvani su da se izjasne o uvođenju promjena u državnoj strukturi kojima bi se uveo snažniji predsjednički sistem. Erdogan je izrazio očekivanje da će biti znajačajan odziv na referendum.

 

- Ovo nije obično glasanje. Imali smo mnogo parlamentarnih izbora u historiji Republike. Imali smo i referendume, ali u ovome odlučujemo da li ćemo promijeniti sistem vladanja – rekao je Erdogan novinarima.

 

On je dodao da će u Istanbulu pratiti ishod referenduma. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI