Dok radnici u BiH strahuju

I dalje šute: Tražili smo odgovore... Zašto iz Konzuma ne žele odgovoriti na ova goruća pitanja?

Biznis Klub 15.04.17, 20:40h

I dalje šute: Tražili smo odgovore... Zašto iz Konzuma ne žele odgovoriti na ova goruća pitanja?
Iako smo postavili vrlo jasna i konkretna pitanja, iz Konzuma su odbili na njih odgovoriti, te su samo poslali kratko saopćenje sastavljeno od četiri rečenice

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Dešavanja oko koncerna Agrokor i problemi koje ima s poslovanjem u Hrvatskoj posljednjih dana glavna su tema i u bh. javnosti. Radnici i dobavljači su u strahu da se ne ponovi slučaj sa slovenskim trgovačkim lancem Tuš, koji je bankrotirao pod pritiskom dugova.

 

Ipak, nakon sastanka s predstavnicima Agrokorovih firmi kćerki u BiH, premijer Federacije Fadil Novalić poručio je da u BiH niko ne treba da brine zbog krize u koncernu Agrokora, koji ovdje zapošljava oko 4.200 ljudi. Međutim, informacije sa terena govore da je počelo zatvaranje prodavnica Konzuma i otpuštanje radnika. 

 

Tragom ovih nagađanja DEPO Portal pokušao je doći do odgovora na pitanja koja zanimaju bh. javnost, te smo stoga kontaktirali direktora Konzuma u BiH, Tomislava Bagića.

 

Iako smo postavili vrlo jasna i konkretna pitanja, iz Konzuma su odbili na njih odgovoriti, te su samo poslali kratko saopćenje sastavljeno od četiri rečenice.

 

Obzirom na to da situacija oko Agrokora pogađa veliki broj bh. građana, direktora Konzuma upitali smo može li predvidjeti kako će se ovi problemi odraziti na poslovanje Konzuma u BiH, a odgovor na ovo vrlo kompleksno pitanje stao je u jednu rečenicu:

 

- Konzum u Bosni i Hercegovi redovno posluje, te imamo stabilne i nesmetane poslovne odnose sa dobavljačima sa kojima smo u stalnoj komunikaciji te zajedno idemo ka stabilizaciji situacije - šturo je prokomentirao Bagić.

 

U ovoj rečenici se, po Bagiću, vjerovatno krije i odgovor na pitanje da li postoji opasnost da će se iz BiH zbog pozitivnog poslovanja novac "izvlačiti" u Hrvatsku kako bi se spasio Agrokor.


Također, u javnosti su se pojavile informacije da Konzum već izvjesno vrijeme ne produžava radne ugovore radnicima te da su počeli "pljuštati" otkazi, a i sam direktor potvrdio je nedavno da je zatvoren određeni broj prodavnica. Tome u prilog govori i ispovijest zaposlenice Konzuma koja je za Radio Slobodna Evropa opisala svoj slučaj:

 
- Moj radni odnos je trajao sedam godina. Prodavnica u kojoj sam radila je zatvorena 31. marta. Poslali su nas na godišnji odmor. Godišnji je istekao i ja sam zvala upravu da pitam šta sad. Rekli su mi da će mi pisati novi godišnji. Potom sam zvala šefa, on kaže da nema informacije šta će biti s nama. Isto kažu i u ljudskim resursima, pojma nemaju ni šta se dešava ni šta će dalje biti - kaže preplašena radnica koja je željela otati anonimna.

 

Na ovom pitanju gospodin Bagić bio je malo opširniji:

 

- Važan aspekt našeg poslovanja je svakodnevna briga o zaštiti prava i interesa svih 4153 zaposlenika, koji su Konzumu uvijek na prvom mjestu, posebno pri donošenju strateških odluka, te informacije koje se navode u medijima o potpisanim otkazima našim zaposlenicima nisu tačne - tvrdi direktor Konzuma, te dodaje:

 

- U skladu s upravljanjem maloprodajnom mrežom i analizom profitabilnosti, što je dio redovnog upravljanja  poslovanjem kompanije, krajem prošlog mjeseca su zatvorene dvije prodavnice malog formata zbog poslovanja koje nije bilo održivo, te su sve promjene napravljene vodeći računa i o našem poslovanju ali i o zaštiti naših zaposlenika. I u proteklim godinama bilo je slučajeva kada je Konzum zatvarao prodavnice, te otvarao nove na atraktivnijim lokacijama, što je u skladu sa planom optimizacije maloprodajne mreže koju radimo kao dio našeg redovnog poslovanja i analize, te isto nije povezano sa trenutnim aktivnostima koje se tiču transformacije poslovanja na nivou Agrokora - zaključio je Bagić.


Na pitanje da li je realan scenarij da se, obzirom na dešavanja u Agrokoru, Mercator ponovo vrati na tržište Hrvatske i BiH i šta bi to značilo za Konzum u BiH, Tomislav Bagić nije želio odgovoriti. Također smo ostali uskraćeni za komentar o navodnom ulasku Lidla na bh. tržište, a koji bi mogao preuzeti određene Konzumove trgovine.


Bagić nije želio odgovoriti ni na pitanje može li situacija oko Agrokora proizvesti negativne posljedice po Konzumove trgovine u BiH u smislu gubitka povjerenja i smanjenja broja kupaca, a nije otkrio ni da li je zadovoljan trenutnim radom Konzumovih trgovina i tržnih centara u BiH i količinom kupaca u njima.

 

Kao i do sad, Konzum je odlučio da se pred bh. javnosti brani šutnjom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI